Burovs: Marijas ielas grausts ir daudz sliktākā tehniskajā stāvoklī, nekā bija domāts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Balstoties uz pirmajiem vizuāli tehniskās apsekošanas rezultātiem, var teikt, ka Rīgā, Marijas ielā 6, esošā grausta stāvoklis ir sliktāks, nekā sākotnēji bija domāts, līdz ar to Rīgas dome turpinās ēkas piespiedu sakārtošanu, ceturtdien atbildīgo dienestu operatīvajā sanāksmē sacīja Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Šobrīd Rīgas pašvaldība izpilda pieņemto lēmumu un notiek ēkas tehniskā apsekošana. Ar piespiedu sakārtošanas darbiem tiek nodrošināta droša gājēju un transporta kustība, informēja Burovs.

Būvniecības pārvaldes priekšnieka vietnieks un galvenais būvuzraugs Leonards Dubkevičs skaidroja, ka grausta pirmā stāva nesošo sienu konstrukcijas veikto izbūvju rezultātā nav drošas, jo ēkas fiziskā slodze balstās uz nedrošām ķieģeļu stabu konstrukcijām.

«Bīstamā stāvoklī atrodas balkons un erkera nesošā konsole. Ir caurejošas plaisas visā ēkas augstumā. Bojāts dekors starp ceturto un piekto stāvu, kur sienas ir slapjas no jumta defektiem. Tāpat jumta pārkarē ir defekti ar izbirumiem un iespējamiem nobirumiem. Arī citi dekoratīvie elementi ir sliktā tehniskā stāvoklī, kam ir nepieciešama papildus izpēte,» skaidroja eksperts.

«Pašvaldība neplāno atjaunot privātu īpašumu, un, manuprāt, ēkas īpašniekiem ir beidzot jāuzņemas gan juridiska, gan materiāla un īpaši morāla atbildība, ka pilsētas centrā, sagaidot valsts simtgadi, būs šāds nesakārtots īpašums. Pašvaldība no savas puses dara visu iespējamo, lai īpašnieku bezatbildību nepieļautu un tiktu uzsākta īpašuma sakārtošana,» norādīja Burovs.

Darbs pie sastatņu uzstādīšanas turpināsies arī šajās brīvdienās.

Šodien notikušajā operatīvajā sanāksmē piedalījās Rīgas domes Īpašuma departamenta, Rīgas pilsētas Būvvaldes, Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas un ēkas īpašnieku pārstāvji.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Īpašuma departaments 1.novembrī sāka vidi degradējošas būves Marijas ielā 6 piespiedu sakārtošanu, jo ēkas īpašnieki nav veikuši domes noteiktos pasākumus ēkas stāvokļa uzlabošanā. Pie ēkas fasādes tiek uzstādītas sastatnes, lai būtu droša gājēju un transporta kustība.

Ēka jau vairāku gadu garumā ir izpelnījusies Rīgas slavenākā grausta nosaukumu. Īpašumu veido zemes vienība 1432 kvadrātmetru platībā, uz kuras atrodas piecstāvu dzīvojamā ēka un pagrabs zem pagalma. Tā ir klasificēta kā B kategorijas vidi degradējoša būve un to īpašniekiem ir piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme. Visus piespiedu darbu izmaksas segs kopīpašnieki proporcionāli to īpašumā esošajām domājamām daļām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu