Latvijas Banka laiž apgrozībā Kurzemei un Latgalei veltītas divu eiro piemiņas monētas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Banka

Latvijas Banka otrdien laidīs apgrozībā Kurzemei un Latgalei veltītas divu eiro piemiņas monētas, aģentūrai LETA pavēstīja centrālajā bankā.

«Šīs monētas, uz kurām attēloti Kurzemes un Latgales ģerboņi, turpina Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem veltīto divu eiro piemiņas monētu sēriju, kas ir viens no Latvijas Bankas veltījumiem valsts 100 gadu jubilejā. Pirms gada tika izlaista divu eiro piemiņas monēta ar Vidzemes ģerboni, bet valsts jubilejas gadā monētu sēriju noslēgs Zemgalei veltīta monēta,» pauda Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Bankā arī norādīja, ka Latvijas dalījums kultūrvēsturiskos apgabalos (Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale) ir noteikts Satversmes trešajā pantā. No Kurzemes un Zemgales pirmā hercoga Gotharda Ketlera ģerboņa pārmantots Zemgales ģerbonī attēlotais zilā laukā sudraba (Ketlera ģerbonī – zelta) alnis un Kurzemes ģerbonī ietvertais sudraba laukā pretēji pagriezts sarkans lauva. Savukārt Pārdaugavas hercogistes ģerbonī ietvertais sarkanā laukā sudraba grifs ar zobenu labajā ķetnā tagad gan bez zelta kroņa redzams Vidzemes ģerbonī (sarkanā laukā) un Latgales ģerbonī (zilā laukā pretēji pagriezts).

Jauno piemiņas monētu nacionālo pušu grafisko dizainu veidojis mākslinieks Laimonis Šēnbergs, bet plastiskos veidojumus - Jānis Strupulis.

Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un arī citās eirozonas valstīs. Kurzemei un arī Latgalei veltīto divu eiro piemiņas monētu tirāža ir 500 000 eksemplāru. Pa 7000 katra veida monētu būs iespējams iegādāties arī «Brilliant Uncirculated» kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā, kura cena Latvijas Bankas kasēs būs 7,3 eiro.

Jaunās divu eiro monētas kaltas Vācijā - kaltuvē «Staatliche Münzen Baden-Württemberg».

Jaunās piemiņas monētas nonāks apgrozībā tāpat kā cita skaidrā nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Numismātikas produktus būs iespējams iegādāties Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē internetā e-monetas.lv, bet monētas apmaiņai būs pieejamas tikai Latvijas Bankas kasēs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā pirmā īpašā dizaina divu eiro piemiņas monēta, kuru Latvijas Banka laida apgrozībā 2014.gadā, veltīta Rīgai - uz monētas attēlota Vecrīgas panorāma. 2015.gada februārī Latvijas Banka laida apgrozībā otro divu eiro piemiņas monētu, kas veltīta Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē, bet gada nogalē Latvijas Banka izlaida eirozonas valstu kopīgo divu eiro piemiņas monētu «ES karogam 30» un arī piemiņas monētu ar stārķa attēlu. Savukārt pagājušajā gadā Latvijas Banka laida apgrozībā divu eiro monētu ar govs attēlu un Vidzemei veltītu piemiņas monētu.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros. Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku uz tām attēlots piemiņas motīvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu