Atšķirības starp Latvijā un ārvalstīs nopērkamajiem produktiem esot niecīgas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ņemot vērā, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis nebūtiskas atšķirības starp Latvijā pieejamajiem importa pārtikas produktiem un tādiem pašiem citās valstīs, nav pamata sākt negodīgas komercprakses lietu, pirmdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Viņa norādīja, ka PTAC ar lielu interesi gaidīja PVD pētījuma rezultātus, ņemot vērā, ka šo jautājumu aktualizēja tieši patērētāju tiesību aizsargi Eiropas Savienības dalībvalstīs, taču, izvērtējot saņemtos rezultātus, konstatēts, ka nav pamata sākt negodīgas komercprakses lietu. «Jāatzīst, ka, izvērtējot šos saņemtos rezultātus, pamatu negodīgas komercprakses lietas sākšanai es neredzu, jo atšķirības ir ļoti nelielas un normatīvajos aktos nav teikts, ka ir aizliegts ražot dažādas preces dažādiem tirgiem. Negodīgas komercprakses konstatēšanai ir nepieciešams, lai patērētājiem ir nodarīts kaut kāds kaitējums,» sacīja Vītoliņa.

Viņa arī pauda viedokli, ka nav nepieciešams regulējums, lai visās valstīs tiktu piedāvāts identisks produkts, jo iedzīvotāju pirktspēja ir atšķirīga.

Vienlaikus Vītoliņa piebilda, ka Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja atsevišķos tirdzniecības tīklos iegādāties Rietumeiropas tirgiem paredzētos produktus. «Tātad, ja cilvēks tiešām to vēlas, tad viņš var ar savu maciņu balsot un iet uz tiem veikaliem, kas piedāvā tās preces, kuras viņš vēlas. Līdz ar to Latvijas patērētājiem lielākoties ir piedāvāta iespēja izvēlēties,» sacīja PTAC vadītāja.

Tāpat viņa pastāstīja, ka PTAC šobrīd vērtē Latvijā tirdzniecībā pieejamo sadzīves ķīmijas preču sastāvdaļu atbilstību, taču nesaskata šādu problēmu iespējamību elektoprecēm un apģērbiem. Sadzīves ķīmijas marķējuma pētījuma dati gaidāmi šā gada nogalē vai nākamā gada sākumā.

«Protams, ka Latvijas tirgū, iespējams, ir savādāki produkti nekā citviet Eiropas Savienībā, bet tas uzreiz nenozīmē, ka tā ir diskriminācija. Tie lielākoties ir mūsu pašu importētāji, kuri pēc patērētāju pieprasījuma arī izvēlas produktus, kādus šeit ir iespējams pārdot,» sacīja Vītoliņa.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka PVD konstatējis nebūtiskas atšķirības starp Latvijā pieejamajiem importa pārtikas produktiem un tādiem pašiem citās valstīs.

PVD pārbaudījis kopumā 38 pārtikas produktu marķējumus un trīs dzīvnieku barības paraugus. PVD pēc produktu marķējuma salīdzināšanas konstatējis to, ka atsevišķu produktu ražošanā ir izmantotas atšķirīgas izejvielas - dārgākas un lētākas. Tomēr, laboratoriski testējot šos produktus, nozīmīgas atšķirības produktu uzturvērtībā vai taukskābju saturā, PVD nav konstatējis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu