«Dobeles dzirnavnieks» plāno investēt vairāk nekā € 7 miljonus graudu uzglabāšanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā lielākais graudu pārstrādes uzņēmums AS «Dobeles dzirnavnieks» nākamgad graudu pieņemšanas, uzglabāšanas un pirmapstrādes jaudas palielināšanā plāno ieguldīt vairāk nekā septiņus miljonus eiro, informēja uzņēmumā.

Kopumā šajā projektā paredzēts uzbūvēt 15 jaunus graudu uzglabāšanas torņus, kapacitāti palielinot par 64 000 tonnu, kā arī izveidot vēl vienu graudu kalti.

Tostarp 2018.gadā plānots uzbūvēt 12 graudu torņus, kuru kopējā uzglabāšanas jauda būs 54 000 tonnu, trīs mitro graudu torņus, kuru uzglabāšanas jauda būs 10 000 tonnu, kā arī jaunu graudu kalti. Noslēdzot investīciju projektu, kopējā «Dobeles dzirnavnieka» graudaugu uzglabāšanas kapacitāte sasniegs vairāk nekā 230 000 tonnu graudu.

«Uzņēmuma graudu pārstrādes apmēri ik gadu pieaug. Piemēram, pagājušajā gadā atklājām jaunu pārslu ražotni un nupat noslēdzām investīciju projektu ar mērķi dubultot tās jaudu. Paredzam, ka jau nākamgad pārstrādāsim vairāk nekā 250 000 tonnu graudu, tāpēc paralēli attīstām un pilnveidojam graudu pieņemšanu, uzglabāšanu un pirmsapstrādi, jo efektīva kvalitatīvu izejvielu nodrošināšana ir ražošanas pamats,» sacīja «Dobeles dzirnavnieka» valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Projekta realizācijai plānots piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, izmantot aizņēmumu bankā un ieguldīt paša uzņēmuma līdzekļus.

Amsils atzīmēja, ka «Dobeles dzirnavnieks» pastāvīgi strādā pie graudu pieņemšanas un uzglabāšanas procesu pilnveides. Šogad raža tika pieņemta ne tikai Dobelē, bet arī Aucē un Gulbenē, kā arī vasaras sākumā tika pabeigta graudu uzglabāšanas torņu izbūve Dobelē, ieguldot 6,5 miljonus eiro. Tas būtiski palielināja uzņēmuma graudu uzglabāšanas kapacitāti, kas patlaban ir vairāk nekā 160 000 tonnu.

«Dobeles dzirnavnieks» pieņem, uzglabā un pārstrādā mīkstos un cietos kviešus, rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī rapsi, griķus, zirņus un pupas. Tā kā ir audzis pieprasījums gan pēc bioloģiski ražotas pārtikas, gan dzīvnieku barības, uzņēmums pieņem arī bioloģiski audzētas pārtikas auzas un bioloģiski audzētus lopbarības kviešus, miežus, tritikāli, zirņus un pupas. Ražotājs lielāko daļu no graudaugiem pārstrādā, bet daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka «Dobeles dzirnavnieks» 2016.gadā strādāja ar 89,771 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 8,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,4 reizes - līdz 2,713 miljoniem eiro. «Dobeles dzirnavnieka» galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

«Dobeles dzirnavnieks» ir reģistrēts 1991.gadā, un tā apmaksātais pamatkapitāls ir 3,78 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu