Nosaka putnu, trušu un kazu kaušanas nosacījumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā noteikti putnu, trušu un kazu kaušanas nosacījumi, paredz valdības otrdien atbalstītie un Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasībām.

Zemkopības ministrija (ZM) grozījumu Ministru kabineta (MK) noteikumu anotācijā skaidro, ka patlaban spēkā esošajos noteikumos ietverti nosacījumi liellopu un aitu kaušanai saskaņā ar reliģisko kopienu tradicionālajām gaļas ieguves metodēm, bet nav prasību attiecībā uz putnu, trušu un kazu gaļas ieguvi. Grozījumi MK noteikumos pieļauj putnu, trušu un kazu gaļas ieguvei izmantot visas metodes, kas norādītas Eiropas Savienības (ES) regulā par dzīvnieku aizsardzību nonāvēšanas laikā.

Noteikumu projekts ļaus reliģisko kopienu vajadzībām iegūt gaļu no liellopiem, aitām, kazām, putniem un zaķveidīgajiem, ievērojot īpašas prasības kaušanas laikā, lai nodrošinātu dzīvnieku labturību. MK noteikumos ir ieviestas regulā minētās prasības, nosakot kaušanas nosacījumus.

ZM arī norāda, ka uz nepieciešamību veikt grozījumus MK noteikumos norādīja gaļas pārstrādes uzņēmumi, kuru darbība ir vērsta uz jaunu tirgu apgūšanu Apvienotajos Arābu Emirātos un Saūda Arābijā.

Grozījumi MK noteikumos «Kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasības» stāsies spēkā pēc to publiskošanas oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu