Plāno veidot darba grupu, lai risinātu problēmas ar mājokļu pieejamību reģionos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, apspriežot mājokļu pieejamību reģionos, vienojās darba grupā meklēt risinājumus problēmām šajā jomā.

Komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka šis ir «jautājumus numur viens», kas jārisina, lai veicinātu reģionu attīstību un nodarbinātību. Naudiņš iecerējis uzrunāt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK), lai viņa vadītā ministrija uzņemtos darba grupas izveidi. Risinājumi būtu jāpiedāvā februārī vai martā.

Arī deputāts Inesis Boķis (V) pauda viedokli, ka mājokļu pieejamības problēmai jārod risinājums un tas ir jādara ātri, nevis gadiem runājot par šo problēmu.

Ekonomikas ministrija (EM) pārstāvji komisijas sēdē pauda, ka īres namu būvniecību un mājokļu atjaunošanu kavē zema iedzīvotāju maksātspēja, kas esot kritiska problēma. Daudzi nevar atļauties jaunu mājokli vai kvalitatīvu mājokli. Tāpat šajā jomā ir arī kavēkļi - ilgs ieguldīto finanšu atmaksas termiņš un zema rentabilitāte, kā arī neefektīva strīdu risināšana. Tāpēc arī neveidojas jauns īres fonds un investīcijas dzīvojamo ēku uzturēšanai ir nepietiekamas.

EM arī piebilda, ka palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā ir pieejama ļoti ierobežotam lokam un noteiktā apjomā, tāpat mājokļu pieejamībai ir ierobežots publiskā finansējuma atbalsts. Pašlaik atbalsts mājokļa iegādē ir pieejams ģimenēm ar bērniem, taču no nākamā gada mājokļu atbalsta programmā finansējumu varēs saņemt arī vidējo profesionālo vai augstāko izglītību ieguvušie līdz 35 gadu vecumam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji komisijas sēdē pauda atbalstu šādas darba grupas izveidei, uzsverot, ka problēmas ar mājokļu pieejamību ir jārisina. Mājokļu trūkumus reģionos kavējot uzņēmējdarbību, jo uzņēmēji piesaista ne tikai vietējos darbiniekus, bet arī darbaspēku no citiem reģioniem.

Pašlaik diskusija par mājokļu politiku turpinās Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu