Eksperte: Piena pārstrāde Latvijā attīstās un uzlabojas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī Latvijā piena iepirkuma cenas ir salīdzinoši zemas salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kur pārstrāde ir efektīvāka, arī Latvijā piena pārstrāde attīstās un uzlabojas, otrdien atzina Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadītāja Inguna Gulbe.

«Latvijā piena pārstrāde attīstās un uzlabojas, ir parādījušies jauni tirgi,» sacīja Gulbe.

Viņa piebilda, ka jaunu noieta tirgu piesaisti sekmē arī politiskā situācija citās pasaules valstīs. Piemēram, ja Meksika kādreiz importēja daudz piena produktus no ASV, tagad tas nenotiek. To veiksmīgi izmanto Latvijas pārstrādātāji, kuri ir nokārtojuši nepieciešamo sertifikāciju un jau ir aizveduši pirmās kravas ar piena produkciju uz Meksiku.

Gulbe teica, ka Latvijā ir tendence parādīties jauniem piena produktiem ar augstāku pievienoto vērtību. Patērētāju vidū arvien lielāku popularitāti iemanto olbaltumvielu produkti, grieķu jogurti, un Latvijas piena pārstrādāji ražo šos augstākas pievienotās vērtības produktus pirktspējīgajai patērētāju daļai.

AREI vadītāja piebilda, ka par spīti piena ražotāju un govju skaita samazinājumam, Latvijā pieaug esošo lopu produktivitāte un izslaukums no vienas govs. Piena lopkopības saimniecības, kas izturējušas krīzi piena nozarē un saglabājušas saimniecisko darbību, kļūst lielākas un efektīvākas. Līdz ar to kopumā ražošanas efektivitāte aug.

Pēc viņa teiktā, piena nozarē vērojama arī tendence vairākiem pārstrādātājiem pievērsties piena ražošanai, daudziem piena pārstrādes uzņēmumiem ir savas fermas, ko var attiecināt uz «Preiļu sieru» un «Tukuma pienu». Gulbe atgādināja, ka dažiem piena pārstrādes uzņēmumiem klājas labāk, piemēram, tādiem uzņēmumiem kā «Tukuma piens», «Latvijas piens», kuram pateicoties īpašnieku maiņai šogad, darbība ir ļoti sekmīga. «»Latvijas piens» tagad strādā strādā visas dienas, 24 stundas un nodrošina siera ražošanu, kam atraduši noieta tirgus,» teica Gulbe.

Vienlaikus Gulbe sacīja, ka ir arī mazāk veiksmīgi piena pārstrādes uzņēmumi. Tomēr kopumā piena pārstrādes nozare Latvijā kļūst konkurētspējīgāka un saskaņā ar prognozēm arī turpmāk nozare uzrādīs labus rezultātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu