Gulbe: Latvijas cūkgaļas ražotāju produktivitāte pēdējos gados ir augusi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijas cūkgaļas ražotāju produktivitāte pēdējos gados ir augusi, otrdien žurnālistiem sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) vadītāja Inguna Gulbe.

Viņa pastāstīja, ka cūkgaļas iepirkuma cena kopš 90.gadu vidus līdz mūsdienām ir saglabājusies nemainīga, bet šo gadu laikā augusi cūkgaļas ražotāju ir produktivitāte.

«Produktivitāte ir tas, uz ko ražotāji var nopelnīt, jo izdevumi ir pieauguši un visu laiku parādā jaunas prasības, tostarp vides prasības,» teica Gulbe, piebilstot, ka Latvijas ražotāji pievērš lielu uzmanību, lai atbilstoši visas prasības izpildītu.

Pēc viņas teiktā, cūku audzētājus Latvijā šogad ietekmējuši lietainie laika apstākļi rudenī, kamdēļ lopbarības graudi šogad ir sliktākas kvalitātes, kas var negatīvi ietemēt sivēnmāšu produktivitāti. Tomēr arī šajā situācijā Latvijas uzņēmumi cenšas strādāt maksimāli ražīgi. «Barībai ir ļoti liela nozīme tajā, cik daudz, cik lielu un veselu sivēnu sivēnmātēm dzimst. Mūsu ražotāji meklē visa veida iespējas, kā uzlabot un palielināt produktivitāti, piemēram, mēģina ar siera suliņām barot sivēnus, eksperimentē un skatās, kā kvalitāti un produktivitāti celt,» viņa sacīja.

Gulbe pastāstīja, ka cūkkopības nozarē Latvijā ļoti lielu īpatsvaru aizņem dāņiem piederoši uzņēmumi, kas nav vērtējams negatīvi, jo to saimnieciskās darbības rādītāji ir labi. «Dāņi ir vieni no tiem, kas diktē toni Latvijas cūkgaļas tirgū. Viņu rādītāji ir labi un, ja viņiem izdodas, Latvijā pastāv iespēja nodarboties ar šo biznesu labi un veiksmīgi,» teica Gulbe. Viņa piebilda, ka arī vietējā kapitāla uzņēmumi, piemēram, «Ulbroka» strādā sekmīgi un nepārtraukti attīstās.

Pēc Gulbes teiktā, cūkkopības nozarē bažas rada Āfrikas cūku mēra (ĀCM) tālāka izplatīšanās Polijā un Čehijā un tā tuvošanās Vācijai, kas ir ļoti liela gaļas ražotāja. Ja ĀCM sasniegs Eiropas lielvalstis gaļas ražošanā, cūkgaļas eksports no Eiropas Savienības (ES) uz trešajām pasaules valstīm var tikt apdraudēts. Rodoties cūkgaļas pārpalikumam, cūkgaļas cenas Eiropā var būtiski kristies. Tā būtu laba ziņa patērētājiem, bet slikta ziņa ražotājiem. Ja ĀCM neradīs lielas problēmas, cūkkopībā un cūkgaļas ražošanā vajadzētu iet labi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu