LLKC: Lielā mitruma dēļ visvairāk cieš ziemāju lauki Kurzemē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ziemāju sējumos situācija šobrīd Latvijā ir atšķirīga, bet lielā mitruma dēļ visvairāk cieš ziemāju lauki Kurzemē, kur sējumi daudzviet ir applūduši un gājuši bojā, sacīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vadītājs Oskars Balodis.

Viņš atzina, ka joprojām pārlieku lielo nokrišņu dēļ ūdens laukos krājas un nespēj notecēt, jo ik pa laikam atkal uznāk lietavas. «Vistrakāk patlaban ir Kurzemē. Arī Jelgavā, Dobelē lauki uz laukiem krājas ūdens, bet Kurzemes pusē līdz pat Ventspilij ir vēl trakāk. Ūdens stāv uz lauka, un tajās vietās, kur tas sakrājies, sējumi ir pagalam. Tādu vietu laukos ir diezgan daudz, kur ir izveidojušās peļķes, līdz ar to sējumi ir diezgan sliktā stāvoklī kopumā,» sacīja Balodis.

LLKC vadītājs atzina, ka situācija pat vienā un tajā pašā laikā mēdz atšķirties - vietām sējumi ir attīstījušies labi, bet vietām lielā mitruma dēļ nosmakuši un sapuvuši. «Būs daudz tukšu vietu pavasarī uz laukiem, kur sējumi gājuši bojā. Līdz ar to būs diezgan smagi izlemt, ko ar šādiem laukiem darīt pavasarī,» sacīja Balodis, piebilstot, ka jau tagad ir skaidrs, ka daļa sējumu aizies bojā, lai gan vēl visa ziema ir priekšā. Tāpat kā allaž pastāv risks, ka daļa sējumu var nosalt turpmākajos mēnešos.

Viņš nevarēja pateikt, vai pavasarī būs jāpārsēj lielākā daļa ziemāju sējumu jeb nē. Vienlaikus viņš piebilda, ka diezgan ievērojamā daļā lauku ziemājus nāksies pārsēt ar vasarājiem. «Jau tagad ir skaidrs, ka sējumi tika iesētu vēlu un nesadīga pietiekami, iesētā sēkla sapuva. Ir daži lauki, kur var redzēt, ka tie pavasarī būs jāpārsēj, bet ir arī labi lauki, kur būs daudz tukšo vietu, kur sējumi gājuši bojā,» atzina Balodis.

Balodis arī piebilda, ka šogad agru sētie sējumi sadīga un ir izturīgāki pret mitrumu, labāk to pārcieš. Turpretī salīdzinoši nesen iesētie sējumi nespēja pietiekami attīstīties un bija neizturīgāki pret lietavām oktobrī. Līdz ar to ir diezgan vāji.. Šādu sējumu šogad ir diezgan daudz.

Turpretī laukos, kur situācija ir labāka nekā citviet, graudaugi nedaudz ir sākuši cerot, ir izturīgāki, teica Balodis. Vienlaikus vēl nav pateikt, vai arī šajos laukos viss būs kārtībā. Svarīgi, kāda būs ziema. «Laukos ir liels ūdens daudzums, zeme ir piesūkusies pilna ar ūdeni un, ja uznāk, piemēram, sals bez sniega un viss ūdens sasalst, nebūs labi,» teica Balodis.

Pēc Baloža teiktā, situāciju varēšot izvērtēt tikai pavasarī, bet izejas pozīcija pirms ziemas ir diezgan slikta - augi jau tagad ir nomocīti mitruma dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu