Latvijā lauksaimniecībā arvien vairāk aktualizējas darbaspēka trūkums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijā lauksaimniecībā arvien vairāk aktualizējas darbaspēka trūkums, aģentūrai LETA, raksturojot šā gada problēmas sfērā, atzina aptaujātie nozares pārstāvji.

Tostarp biedrības «Zemnieku saeima» valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš sacīja, ka šogad Latvijā arvien vairāk aktualizējās darbaspēka trūkums lauksaimniecībā, jo lietavu dēļ lauksaimniecības tehnika daudzviet nespēja piekļūt laukiem un tādējādi bija jāpiesaista roku darbas.

«Ir izveidojusies situācija, kad darbaspējīgi cilvēki labprātāk izmanto dažādus sociālos atbalstus nekā iet strādā un tādā veidā nopelnīt,» viņš sacīja.

Lazdiņš arī atzina, ka laukos ārvalstu darbaspēka piesaiste ir gandrīz neizbēgama, un tas varētu notikt jau nākamgad. «Ņemot vērā situāciju un sekojot līdzi tam, kādi būs laika apstākļi nākamgad, tiks izvērta darbaspēka piesaiste no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm,» viņš teica.

Savukārt Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomē (LOSP) atzīmēja, ka straujā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanās Latvijas teritorijā ir uzskatāma par šī gada sērgu, jo aizvien uzliek papildu slogu cūkaudzētāju saimniecībām.

Tāpat LOSP norādīja, ka profesionālās lauksaimniecības izglītības un darbaspēka trūkums ir vēl viena problēma, ar ko jāsastopas nozarei. Nozares profesionālās izglītības skolas ik gadu paliekot arvien tukšākas, jo jaunieši nesaskata iespēju tikt nodarbinātiem pēc lauksaimnieciskās izglītības iegūšanas.

LOSP uzsvēra, ka lauksaimniekiem ir jādomā par šodienas ieguldījumu nākotnē, ieinteresējot jauniešus darboties ar lauksaimniecību saistītās jomās un iegūstot attiecīgu profesionālo izglītību, lai darbaspēka trūkumu mazinātu. Savukārt darba devējiem ir jāpiedāvā kvalitatīvas prakses iespējas tehnikumu jauniešiem, kā arī jādomā par atlīdzību vai stipendiju šiem jauniešiem, kas lielākajai daļai būtu motivācija iesaistīties praktiski ražošanā. «2018.gadā ceram izjust nozares atbalstu profesionālās izglītības veicināšanai reģionos, kas izpaustos ar aktīvāku iesaisti un praktiskām darbībām no ražotāju puses,» pauda padomē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu