Vidi degradējošo būvju komisija uzdod sagatavot lēmumus par 11 Rīgas ēku piespiedu sakārtošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas domes vidi degradējušo būvju komisija šodien uzdeva sagatavot Rīgas domes lēmumus par ēkas piespiedu sakārtošanas darbiem un bīstamo daļu demontāžu sešiem īpašumiem, kas kopumā aptver 11 ēkas, aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domes Īpašumu departamentā.

Lēmums par piespiedu sakārtošanu un bīstamo daļu demontāžu Rīgas domes Īpašumu departamentam uzdots sagatavot par ēku Peitavas ielā 9/11, divām ēkām Sparģeļu ielā 10 k-1 un Sparģeļu ielā 10, četrām ēkām Ērģeļu ielā 2, Kalnciema ielā 3 un Daugavgrīvas ielā 4a, kā arī ēku Kaukāza ielā 14.

Tāpat lēmums par piespiedu sakārtošanu un/vai demontāžu tiks sagatavots par īpašumiem Jāņa Asara ielā 22, Bērzaunes ielā 10, un Līvānu ielā 2A.

Visi šie īpašumi kvalificēti kā vidi degradējoši, iedzīvotāju drošībai bīstami un tiem ir piemēroti A un B kategorijas graustu statusi, kas paredz ēku īpašniekiem ik gadu apmaksāt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļu likmi 3% apmērā.

Tāpat tiem ir izsniegti nojaukšanas projekti un būvatļaujas.

Komisijas sēdē piedalījās arī vairāku ēku īpašnieki vai to pārstāvji. Piemēram, Peitavas ielas nams pieder divām juridiskām un trim fiziskām personām un ēkas sliktā stāvokļa iemesls ir tas, ka kopīpašnieki nespēj vienoties par visām pusēm atbilstošu risinājumu.

2012.gadā ēkai tika piešķirts B kategorijas grausta statuss. Tajā pat gadā sabruka daļa ēkas pārsegumu un tika izstrādāts domes lēmums par ēkas piespiedu sakārtošanu un īpašniekiem - uzlikta soda nauda.

Viens no ēkas juridiskajiem īpašniekiem norāda, ka šobrīd ēkai ir izstrādāts pārbūves projekts, taču kopīpašnieki pusgada laikā nav spējuši vienoties par tā saskaņošanu. Savukārt otrs pauž, ka šo īpašumu uzņēmums ieguvis piespiedu kārtā, no ķīlas parādniekiem un, ka par pārbūves projektu uzdevis tā veidotājiem precizējošus jautājumus, taču atbildes saņēmis nav.

Šodien komisija lēma ēku pārkvalificēt kā A kategorijas graustu.

Ēku kompleksa, kurš atrodas Ērģeļu, Kalnciema un Daugavgrīvas ielās, nami ir atzīti par A un B kategorijas graustiem un 2015.gadā Būvvalde ir izsniegusi atļauju par to demontāžu. Īpašnieku pārstāvis norādīja, ka līdz šī 1.augustam ēkas ir plānots pilnībā demontēt.

Komisijas pārstāvji norādīja, ka šajā ēku kompleksā atrodas arī kultūras piemineklis, kuram atbilstošie sakārtošanas darbi ir veikti.

Savukārt Dzirnavu ielas nama pārstāvis norādīja, ka nama īpašnieki ēkas pārbūvi ir gatavi uzsākt, taču vairāku gadu garumā nav izdevies vienoties par projekta saskaņošanu ar kaimiņos dzīvojošajiem iedzīvotājiem. Ēka ir klasificēta kā A kategorijas grausts un 2011.gadā tai ir veikta piespiedu sakārtošana. Komisija ēkas īpašniekiem uzticēja mēneša laikā iesniegt nama tehniskā stāvokļa ekspertīzes vērtējumu.

Komisijas vadītājs Oļegs Burovs (GKR) aģentūrai LETA norādīja, ka «šādu namu atrašanās Rīgā ir kauns un, ja šo ēku īpašnieki neizpildīs viņiem uzliktos nosacījumus, Īpašumu departaments būs tiesīgs viņiem uzlikt sodus no 5000 līdz 10 000 eiro ik nedēļu, ko apsolām arī darīt.»

Piespiedu darbu sakārtošanas izmaksas sākotnēji sedz Rīgas dome un pēc tam, likumā noteiktajā kārtībā, darbu izmaksas «tiek piedzītas» no ēku īpašniekiem.

Plānots, ka lēmumi par būvdarbu veikšanu tiks sagatavoti tuvāko nedēļu laikā.

Kopumā Rīgas pilsētā šobrīd atrodas 11 īpašumi, kuri ietver 15 ēkas, kuriem gadu gaitā Rīgas pilsētas būvvalde ir akceptējusi nojaukšanas projektus un izsniegusi būvatļaujas, taču ēku demontāža fiziski notikusi nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu