PVD: Biodrošības prasībām Latvijā neatbilst 5-6% mājas cūku novietņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Biodrošības prasībām patlaban neatbilst 5-6% no kopējā mājas cūku novietņu skaita Latvijā un tas nozīmē, ka vairums cūkkopju attiecīgās prasības ievēro, teica Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Novietņu uzraudzības daļas vadītāja Maija Irbe.

«Lielākā daļa cūkkopības uzņēmumu ievērto biodrošības prasības. Neatbilstošo novietņu skaits svārstās amplitūdā 5-6% no kopējā skaita. Veterinārie inspektori neatbilstību gadījumā, turpina veikt uzraudzības pasākumus tajās, līdz brīdim, kad situācija tiek uzlabota,» sacīja PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītāja, piebilstot, ka biodrošības prasības neievēro pārsvarā nelielās piemājas saimniecības, kurās cūkas tur savam patēriņam.

Viņa teica, ka cilvēki salīdzinājumā ar 2014. gadu, kad Latvijā pirmo reizi konstatēja ĀCM, ir kļuvuši apzinīgāki arī reģistrējot mājas cūkas Lauku atbalsta dienestā (LAD). «2014. gada pārbaudēs PVD inspektori dažāda veida neatbilstības cūku reģistrācijā konstatēja 60% novietņu, bet 2017. gada pārbaudēs aptuveni 15%,» teica Irbe. Daļu no neatbilstībām veido, nevis pilnīga nepaziņošana par cūku turēšanu, bet gan neprecīza paziņošana.

Jau ziņots, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 68 ar to slimām mežacūkām 24 novadu 34 pagastos.

Tikmēr pēdējais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām Latvijā reģistrēts 2017. gada 10. oktobrī.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu