Āfrikas cūku mēris pirmo reizi konstatēts mežacūkām Rundāles, Sēmes un Lutriņu pagastā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pagājušajā nedēļā konstatējuši 54 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt vīruss pirmo reizi konstatēts mežacūkām Rundāles novada Rundāles pagastā, Tukuma novada Sēmes pagastā un Saldus novada Lutriņu pagastā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Tāpat ĀCM pagājušajā nedēļā - no 22. līdz 26.janvārim - konstatēts piecām mežacūkām Talsu novada Lībagu pagastā, četrām mežacūkām Talsu novada Ģibuļu pagastā, kā arī pa trim mežacūkām Tukuma novada Irlavas pagastā un Ventspils novada Usmas pagastā.

ĀCM pagājušajā nedēļā atklāts arī pa divām mežacūkām Amatas novada Nītaures pagastā, Kandavas novada Kandavas un Vānes pagastā, Krāslavas novada Skaistas pagastā, Talsu novada Vandzenes un Laidzes pagastā, Tukuma novada Jaunsātu pagastā un Viesītes novada Viesītes pagastā.

Tāpat ĀCM konstatēts pa vienai meža cūkai Aknīstes novada Asares pagastā, Auces novada Lielauces pagastā, Beverīnas novada Brenguļu pagastā, Dobeles novada Zebrenes, Bērzes un Annenieku pagastā, Ilūkstes novada Eglaines pagastā, Kocēnu novada Dikļu, Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā, Krimuldas novada Krimuldas pagastā, Kuldīgas novada Padures pagastā, Limbažu novada Limbažu pagastā, Rojas novada Rojas pagastā, Rundāles novada Rundāles pagastā, Talsu novada Abavas un Laucienes pagastā, Tukuma novada Džūkstes, Pūres, Tumes un Sēmes pagastā, kā arī Salas novada Salas pagastā un Saldus novada Lutriņu un Zvārdes pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 148 mežacūkām 40 novadu 73 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu