Pērn labdarības akcijā «Paēdušai Latvijai» palīdzība sniegta 23 000 trūkumā nonākušu cilvēku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pērn labdarības akcijā «Paēdušai Latvijai» kopumā palīdzība sniegta 23 000 trūkumā nonākušu cilvēku, aģentūru LETA informēja Latvijas Samariešu apvienības pārstāve Baiba Pare.

Pagājušā gada laikā akcijas izveidotā pārtikas banka «Paēdušai Latvijai» no izmešanas izglābusi 14 tonnas pārtikas 26 786 eiro vērtībā, un ar šiem ziedojumiem tika papildinātas labdarības akcijās savāktās 12 099 pārtikas pakas.

Pārtikas bankas vadītāja Agita Kraukle norāda, ka pagājušā gada nogalē, tiekoties ar citu Eiropas valstu Pārtikas banku kolēģiem, viena no galvenajām tēmām bija pārtikas atlikumu samazināšana. «Tika aplūkoti arī ļoti veiksmīgi piemēri, kur, piemēram, ir izveidoti ļoti gaumīgi un moderni sociālie restorāni, kuri ikdienā strādā ar pārtiku, kurai tūlīt beigsies derīguma termiņš. Tā vietā, lai pārtikas tirgotāji to izmestu, veidojot kārtējos pārtikas atkritumu kalnus, ir radīta sistēma kā šo pārtiku par simbolisku samaksu pārdot vai pat ziedot. Tālāk jau pārtika tiek vai nu attiecīgi apstrādāta šādā restorānā vai ziedota trūkumā nonākušajiem,» stāstīja Kraukle.

Pēc Kraukles vārdiem, Latvijā diemžēl joprojām pastāv aizspriedumaina attieksme pret nocenotu pārtiku, kurai tūlīt beigsies derīguma termiņš. «Diemžēl, lai mainītu šo attieksmi, ir jāveic liels informatīvs darbs ilgtermiņā un jāstāsta cilvēkiem, ka daudzi produkti ar derīguma marķējumu «ieteicams līdz» pat pēc termiņa beigām ir vēl pietiekamā kvalitātē lietošanai uzturā,» sacīja Kraukle.

Pēc Samariešu apvienības paustā, jau aprēķinās, ka Latvijā katru gadu mājsaimniecības, lielveikali, sabiedriskie ēdinātāji, ražotāji un fermas izmet ārā vairāk nekā 500 tonnas pārtikas produktu, taču daudzi pārtikas produkti ar derīguma marķējumu «ieteicams līdz» pēc termiņa beigām ir lietošanai uzturā derīgi, tomēr likumi nosaka, ka tos nedrīkst nodot tālāk lietošanai.

Pērn pārtikas banka «Paēdušai Latvijai» aktīvi piedalījās dažādās tikšanās reizēs ar Pasaules pārtikas banku un citām Pārtikas bankām no visas Eiropas, lai diskutētu par iespējām samazināt izmestās pārtikas apjomus. Vairākās Eiropas valstīs normatīvie akti ir sakārtoti tā, ka noteiktus produktus, kuri ir derīgi lietošanai uzturā, drīkst atdot labdarībā trūcīgā nonākušajiem vai arī pārdošanai par dažiem centiem. Arī Lietuvā jau no 2016.gada mainīti normatīvi, lai pārtikas tirgotāji pārtiku ar marķējumu «ieteicams līdz» varētu atdot labdarībai, stāstīja Pare.

Arī Eiropas Komisija pašlaik strādā pie ieteikumiem Eiropas Savienības dalībvalstīm, lai uzlabotu situāciju pārtikas atkritumu jomā, kas ietekmē kā dabu, tā arī sabiedrību. Kā minēts Eiropas Komisijas izstrādātajā Pārtikas atkritumu apsaimniekošanas hierarhijā, vairākas dalībvalstis atkritumu apsaimniekošanas hierarhijā prioritārā secībā norādījušas, ka efektīvākā cīņa ar pārtikas atlikumiem būtu to novēršana un ziedošana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu