Kučinskis: Koalīcija konceptuāli atbalsta depozīta sistēmas ieviešanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Koalīcijā ir konceptuāls atbalsts iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanas iniciatīvai, reizē vēl jāsaņem atbildes uz vairākiem jautājumiem, šodien pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Šo jautājumu paredzēts skatīt valdībā, iesaistot arī Ekonomikas ministriju un Zemkopības ministriju. Kučinskis skaidroja, ka cita starpā jāsaņem atbilde, ko darīt ar esošo sistēmu, kurā ir ieguldīti daudzi miljoni eiro. Uz šo jautājumu norādīja arī partijas «Vienotība» priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Ašeradnes pauda, ka koalīcijas partijas atbalstīja šī jautājuma virzību, taču nepieciešams noskaidrot arī to, vai 15 centu sadārdzinājums par pudeli «neradīs jaunu inflācijas vilni».

Iniciatīvas virzītājs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka depozīta sistēma papildinās esošo sistēmu. Viņš atzina, ka svarīgi būs apspriest jautājumu par bažām saistībā ar inflāciju. Tāpat valdībā tiks spriests par depozīta sistēmas ieviešanas termiņu.

Gerhards pauda gandarījumu par koalīcijas partneru konceptuālo atbalstu, ko ministrs saņēmis, apmeklējot gan «Vienotības», gan Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas.

Koalīcija vienojusies, ka jautājums sākotnēji tiks skatīts valdībā, nevis uzreiz Saeimā.

Kā ziņots, Gerhards ir iesniedzis Saeimai informatīvo ziņojumu par iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanu. Līdz 2018.gada jūlijam viņš apņēmies panākt, ka Saeima pieņem nepieciešamos grozījumus Iepakojuma, Dabas resursu nodokļa un Pievienotās vērtības nodokļa likumos.

Gerhards iepriekš pauda, ka iepakojumu depozīta sistēmas ieviešana ļaus iedzīvotājiem atgūt desmit centus par vienu iepakojuma vienību, tāpat tas nozīmē, ka atsevišķas preces varētu kļūt dārgākas.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure aģentūrai LETA pauda viedokli, ka iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanas termiņš, paredzot sākt tās darbību 2020.gada 1.janvārī, nav reāls. «Termiņš nav reāls, jo visu likumdošanas aktu sakārtošana aizņem vismaz gadu. Tikai pēc tam operators var rīkoties, bet, iekams lēmums nav līdz galam pieņemts, to nav iespējams darīt,» teica Šure, piebilstot, ka, lai izveidotu operatoru, uzbūvētu jaunu šķirojamo centru, ievestu saspiežamās līnijas un pieņemamos automātus, gads ir pārāk īss termiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu