Par lielāko enerģijas patērētāju Islandē kļūst bitkoinu «racēji»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Islandē strauji izplatās kriptovalūtas iegūšana un tas nozīmē, ka bitkoinu «rakšana» un digitālo digitālo valūtu datu centri pakāpeniski kļūst par lielāko enerģijas patērētāju valstī, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Kā atklāja Islandes enerģētikas uzņēmuma «HS Orka» pārstāvis Johans Snori Sigurbergsons, elektroenerģijas patēriņš Islandes «Bitcoin» ieguves vietās šogad būs lielāks nekā visās Islandes mājsaimniecībās.

«HS Orka» saņem ļoti daudz jaunu pieteikumu enerģijas nodrošināšanai kriptovalūtu ieguves «rūpnīcās».

Sigurbergsons stāsta, ka gadījumā, ja visi plānotie projekti tiks realizēti, Islande nespēs nodrošināt visus gribētājus ar nepieciešamo enerģiju.

Gandrīz 100% enerģijas Islandē tiek saražoti no atjaunojamiem energoresursiem.

Lai «iegūtu» bitkoinus, nepieciešams datorus pieslēgt globālajam «Bitcoin» tīklam. Šajā tīklā esošie datori veic kompleksas matemātiskas darbības, kas apstiprina darījumus ar digitālo valūtu. Datori, kas iesaistīti šajā apstiprināšanas procesā, saņem atlīdzību bitkoinos, kas to padara par ienesīgu nodarbi, it īpaši tad, ja tā tiek īstenota lielā mērogā.

«HS Orka» norāda, ka Islandē šobrīd vērojams ļoti straujš enerģijas patēriņa pieaugums Islandes datu centros.

Sigurbergsons prognozē, ka Islandes datu centriem šogad kopumā varētu būt nepieciešamas aptuveni 840 gigavatstundas enerģijas. Salīdzinājumam, Islandes mājsaimniecības gadā patērē aptuveni 700 gigavatstundas enerģijas.

Pavisam nesen Islandē tika izziņots jauns datu centrs «Moonlite Project», kas pamatā nodarbosies ar dažādu kriptovalūtu ieguvi. Sagaidāms, ka šis darbu centrs savu darbību sāks jau šogad. Sākotnēji tam tiks nodrošināta 15 megavatu enerģijas jauda, tomēr sagaidāms, ka nākotnē tā palielināsies.

Islandē gan ir arī tādi, kas apšauba kriptovalūtas buma devumu Islandei.

Islandes parlamenta deputāts Smari Makārtijs nesen sociālajā tīklā «Twitter» rakstīja: Kriptovalūtas ieguvei gandrīz nav nepieciešami darbinieki, tam ir vajadzīgas salīdzinoši nelielas investīcijas un vairumā gadījumu tas arī nerada nodokļu ieņēmumus. Tādējādi Islandes ieguvums [no kriptovalūtu sektora] praktiski ir nekāds.»

Kriptovalūtas datu centri arī citur Eiropā pēdējā laikā rada papildus pieprasījumu pēc enerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu