Lietuvas prezidente: «Nord Stream 2» padarīs lielās Eiropas valstis par 80% atkarīgas no viena gāzes piegādātāja

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lietuva un Polija ieņem kopīgu negatīvu nostāju attiecībā uz gāzesvadu «Nord Stream 2», uzskatot, ka tas padarīs lielākās Eiropas valstis par 80% atkarīgas no vienas piegādātājvalsts - Krievijas, norādījusi prezidente Daļa Grībauskaite, kas aizvadītajā nedēļas nogalē Viļņā tikās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu.

«Tas ir ģeopolitisks projekts bez ekonomiska pamatojuma,» viņa sestdien sacījusi preses konferencē pēc divpusējās tikšanās.

Pēc Grībauskaites teiktā, Lietuvas un Polijas pieredze gāzes tirgū liecina, ka vienu piegādātāju nevar uzskatīt par labu risinājumu.

«Tas kļūst par ģeopolitisku instrumentu, tas nav ekonomisks instruments. Tas ir instruments, ko var izmantot, lai ietekmētu atsevišķu valstu politiku un izdarītu spiedienu, tādēļ abas mūsu valstis uzskata, ka šāda atkarība nav lietderīga un pat apdraud ģeopolitisko stabilitāti mūsu valstīs,» piebildusi Lietuvas prezidente.

«Protams, mums nav iespēju tiešā veidā apturēt šo projektu. Mēs varam izteikt savu nostāju, bet varam arī pozitīvi un proaktīvi rosināt grozījumus Eiropas direktīvās, lai tās nodrošinātu gāzes vai citu energoresursu piegāžu diversifikāciju,» uzsvērusi Grībauskaite.

Kā preses konferencē norādījis Duda, viņu pārsteidz Rietumeiropas valstu vēlme būt atkarīgām no Krievijas gāzes. «Varu tikai brīnīties par to,» viņš atzinis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu