«Gazprom» sola pārtraukt ar Ukrainu noslēgtos gāzes piegādes un tranzīta līgumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas gāzes gigants «Gazprom» piektdien paziņoja, ka gatavojas pārtraukt dabasgāzes piegādes un tranzīta līgumus ar Ukrainas nacionālo akciju sabiedrību «Naftogaz», ņemot vērā Stokholmas arbitrāžas tiesas nelabvēlīgo lēmumu.

«Stokholmas arbitrāžas tiesa, kas vadījusies pēc dubultajiem standartiem, pieņēmusi asimetrisku lēmumu attiecībā uz gāzes piegādes un tranzīta līgumiem ar «Naftogaz»,» norāda «Gazprom» valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers.

Šis lēmums «negatīvi ietekmējis šo līgumu ieinteresēto pušu līdzsvaru,» sacīja Millers, piebilstot, ka būtu nerentabli turpināt šo līgumu īstenošanu.

«Naftogaz» šīs nedēļas sākumā pavēstīja, ka Stokholmas arbitrāžas tiesa pieprasījusi «Gazprom» samaksāt Ukrainas uzņēmumam 2,56 miljardus dolāru par saistību nepildīšanu attiecībā uz tranzīta apjomu.

«Naftogaz» piektdien paziņoja, ka tā noslēgusi steidzamu vienošanos ar Polijas valsts naftas un gāzes kompāniju «PGNiG», lai šomēnes iegādātos vairāk nekā 60 miljonus kubikmetrus gāzes, ņemot vērā «Gazprom» lēmumu neveikt piegādes.

Tikmēr Eiropas Savienība pavēstījusi, ka centīsies mīkstināt šo situāciju, Eiropas Komisijas viceprezidentam enerģētikas jautājumos Marošam Šefčovičam uzsākot kontaktu ar Ukrainas un Krievijas enerģētikas ministriem.

Vienlaikus Ukrainas valdība piektdien aicinājusi slēgt skolas un pārtraukt ražošanu, lai samazinātu gāzes patēriņu. Krievijas gāzes piegādes bija paredzēts atjaunot ceturtdien, taču «Gazprom» negaidīti to atteicās darīt, atgriežot Ukrainai veikto priekšapamaksu par gāzes piegādēm, uzsverot, ka labojumi esošajā līgumā nav tikuši izpildīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu