Komercbanku asociācija apzina ārvalstu klientu apkalpošanas situāciju tās biedru bankās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Komercbanku asociācija šobrīd apzina esošo situāciju tās biedru bankās saistībā ar ārvalstu klientu apkalpošanu, atzina asociācijas stratēģiskās komunikācijas vadītāja Kristīne Mennika.

Pievienota 7. un 8. rindkopa

«Šobrīd Latvijas Komercbanku asociācija aktīvi apzina esošo situāciju biedru bankās,» sacīja Mennika.

Tāpat viņa informēja, ka Latvijas Komercbanku asociācija šobrīd aktīvi strādā, lai apkopotu un publicētu informāciju par biedru paveikto, ieviešot Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas un sankciju ievērošanas politiku un vadlīnijas.

Vienlaikus, pēc Mennikas teiktā, pārskats par banku paveikto atbilstības jomā tiks apkopots rudenī.

Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš norādīja, ka komisija cieši raudzīsies, cik stratēģiski elastīga ir katras bankas pieeja biznesa modeļa maiņai un vai ir pamatots plāns kā mazināt riskanto ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvaru.

«Svarīgi arī nepārcensties, proti, visi ārvalstu klienti nav tādi, kas būtu nevēlami Latvijas finanšu sektorā. Tāpēc formāls samazinājums līdz noteiktam ārvalstu klientu procentam šoreiz nebūs risinājums. Pats svarīgākais ir esošo klientu un viņu darījumu riska līmeņa izvērtējums,» pauda Putniņš.

Viņš arī atzīmēja, ka Latvijas finanšu sektora pašattīrīšanās ir jāturpina un tikpat dinamiskā tempā. «Te nav citu iespēju. Tomēr nekādu šīs vai citas bankas aizvēršanas izpildes grafika nav un nebūs. Visam ir jānotiek likuma ietvaros,» uzsvēra Putniņš.

Bankas «Citadele» valdes priekšsēdētājs un Latvijas Komercbanku asociācijas padomes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis aģentūrai LETA sacīja, ka ārvalstu augsta riska klientu īpatsvara samazināšana un atbilstības jautājumi jau vairāk nekā gadu ir Latvijas Komercbanku asociācijas prioritāte, bet pēdējo nedēļu notikumi ir ļāvuši par to komunicēt daudz tiešāk un atklātāk.

«Lielās Latvijas bankas, kas nodarbojas ar vietējo klientu apkalpošanu, ir vienisprātis, ka riski saistībā ar lielo augsta riska klientu īpatsvaru ir nepieņemami, un mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai stiprinātu Latvijas finanšu sistēmas integritāti un reputāciju. Šobrīd apzinām aktuālo situāciju biedru bankās, lai lemtu par turpmākajiem soļiem šo riska faktoru samazināšanai un ilgtspējīgas finanšu sistēmas attīstībai,» teica Beļavskis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka starp Latvijas banku klientiem 26 081 ir čaulas kompānija, tostarp divas kompānijas ir ar Latvijas izcelsmi. Čaulas kompāniju īpatsvars kredītapgrozījumā visās Latvijas bankās ir 36,57%, bet čaulas kompāniju īpatsvars kredītapgrozījumā ārvalstu klientu segmentā - 44,5%. Kopumā Latvijas bankās ir apmēram 2,6 miljoni klientu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu