«Conexus Baltic Grid» provizoriskā peļņa pērn bija € 17 miljoni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

2016.gada nogalē no AS «Latvijas gāze» nodalītā gāzes pārvades un uzglabāšanas operatora AS «Conexus Baltic Grid» («Conexus») provizoriskais apgrozījums nepilnos 12 mēnešos pērn bija 51,444 miljoni eiro, bet peļņa - 17,021 miljons eiro, liecina «Conexus» publiskotais nerevidētais finanšu pārskats par periodu no 2017.gada 4.janvāra līdz 31.decembrim.

Kompānijas vadība norāda, ka uzņēmums ir aizvadījis pirmo darbības gadu kā vienotais un uzglabāšanas operators. No 2017.gada 4.janvāra līdz 2017.gada 31.decembrim «Conexus» nodrošināja nepārtrauktu dabasgāzes piegādi un pārvadīja plūsmas Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas vajadzībām. 88% no kopējām pārvadītajām plūsmām bija Latvijas tirgus vajadzībām.

Tostarp pārvades segmenta ienākumi šogad nepilnos deviņos mēnešos bija 27,234 miljoni eiro, bet EBITDA sasniedza 11,141 miljonus eiro, kas nodrošināja 44,6% no «Conexus» kopējās EBITDA. Gāzes pārvades peļņa sasniedza 4,493 miljonus eiro. Pārvades segments bija lielākais pēc aktīvu apjoma. Segmenta aktīvi 2017.gadā bija 182,9 miljoni eiro un veidoja 52,9% no kopējiem «Conexus» aktīviem.

Savukārt uzglabāšanas segmenta darbība minētajā laika periodā nodrošināja 24,21 miljonu eiro ienākumus, sasniedzot EBITDA 13,822 miljonu eiro apmērā un 12,528 miljonu eiro peļņu. Segmenta aktīvi bija 162,2 miljoni eiro, kas veidoja 47,1% no kopējiem «Conexus» aktīviem.

«Conexus» dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no «Latvijas gāzes» nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. «Conexus» ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz pagājušā gada beigām «Conexus» bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar «Latvijas gāzes» īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru «Marguerite Fund». Tādējādi līdz 2017.gada beigām «Conexus» akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā «Gazprom», «Itera Latvija» un «Uniper Ruhrgas International GmbH» («Uniper»).

Pērn 15.decembrī tika panākta vienošanās ar «Uniper» par tai piederošā 18,31% «Conexus Baltic Grid» akciju iegādi, bet 27.decembrī noslēgts līgums par «Itera Latvija» piederošo akciju iegādi. Savukārt par «Gazprom» akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to «Gazprom» pieder 34,1% «Conexus Baltic Grid» akciju, kamēr 29,06% pieder «Marguerite Gas», 34,36% - «Augstspriegumu tīklam», bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu