Mūža pensijas apdrošināšanā pērn bruto prēmijās parakstīti € 18,223 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūža pensijas apdrošināšanā pagājušajā gadā dzīvības apdrošinātāji bruto prēmijās kopumā parakstījuši 18,223 miljonus eiro, kas ir par 71,2% vairāk nekā 2016.gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) publiskotie dati.

Vienlaikus bruto atlīdzībās mūža pensijas apdrošināšanā 2017.gadā izmaksāti 2,845 miljoni eiro, kas ir pieaugums 2,4 reizes salīdzinājumā ar 2016.gadu.

Tostarp, pēc FKTK datiem, «SEB dzīvības apdrošināšana» mūža pensijas apdrošināšanā pērn prēmijās parakstījusi 9,82 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi 1,651 miljonu eiro, savukārt «Compensa Life Vienna Insurance Group SE» Latvijas filiāle mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās parakstījusi 3,501 miljonu eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi - 633 800 eiro.

«CBL Life» mūža pensijas apdrošināšanā pērn prēmijās parakstījusi 3,388 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi - 318 300 eiro, kamēr «Ergo Life Insurance SE» Latvijas filiāle mūža pensijas apdrošināšanā prēmijās parakstījusi 1,514 miljonus eiro, bet atlīdzībās izmaksājusi - 241 300 eiro.

Šobrīd Latvijā mūža pensijas pakalpojumu piedāvā četras apdrošināšanas kompānijas - «SEB dzīvības apdrošināšana», «Ergo Life Insurance SE» Latvijas filiāle, «Compensa Life Vienna Insurance Group SE» Latvijas filiāle un «CBL Life».

Mūža pensijas nodrošināšanai tiek izmantoti valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātie līdzekļi. Lai saņemtu mūža pensiju, pensionējoties ir jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) iesniegums par vēlmi saņemt mūža pensijas apdrošināšanu pie kāda no dzīvības apdrošinātājiem un jānoslēdz ar to mūža pensijas apdrošināšanas līgums.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu