LLKC: Latvijas augļu dārzos veģetācija martā vēl neatsāksies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijā augļu kokiem un ogulājiem sals pagājušajā nedēļā nav būtiski kaitējis, un arī turpmākās sinoptiķu prognozes neliecina par iespējamiem draudiem, taču veģetācija martā vēl neatsāksies, teica Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

«Droši vien Lieldienas sagaidīsim miera perioda izskaņā. Miera periods šogad ir ilgāks, jo ziemošana iestājās relatīvi vēlāk,» sacīja Narvils, piebilstot, ka ziemošanas periods pēdējos gados Latvijā sākas vēlāk un iestiepjas pavasarī, bet pavasaris ir salīdzinoši īss un drīz vien pienāk vasara. Taču paātrināta augu attīstība nav pārāk laba - augiem vēlamāka ir vienmērīga attīstība.

Viņš arī minēja - to, kā kopumā ir aizvadīta ziema, varēs izvērtēt vēlāk, kad sāksies pumpuru briešana un varēs novērtēt ziedpumpuru bojājumus. «Veģetācija vēl nav atsākusies. Visticamākais, tā sāksies tikai aprīlī,» sacīja Narvils.

Vienlaikus viņš atzina, ka šī ziema augļu kokiem nebija nelabvēlīga un arī sals aizvadītajā nedēļā nebija tik liels, lai kaitētu. Tostarp atsevišķās vietās Latvijas austrumu daļā, kur sals bija lielāks, arī sniega sega bija krietni biezāka, līdz ar to par būtiskiem bojājumiem nevar runāt.

Jau ziņots, ka, piemēram, sestdien, 17.martā, gaisa temperatūra daudzviet Vidzemē un Latgalē pazeminājās līdz -15..-16 grādiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu