Projekta «Kurzemes loks» trešā posma būvniecībā paveikta apmēram trešā daļa darbu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Turpinot elektrolīnijas «Kurzemes loks» trešā posma izbūvi no Ventspils uz Rīgu, šobrīd izbūvēts vairāk nekā 37% līnijas balstu un izvilkti vadi 27% apmērā no plānotā līnijas garuma, informēja AS «Augstsprieguma tīkls».

Tāpat zem sprieguma ieslēgti līnijas posmi no Kandavas uz Tumi, no Dundagas uz Valdemārpili un no Valdemārpils uz Talsiem - šajos posmos sākta esošās 110 kilovoltu (kV) līnijas demontāža un trases labiekārtošana.

«Darbi rit veiksmīgi un uz doto brīdi trešā daļa no plānotajiem 711 elektrolīnijas balstiem jau pacelti. Pārbūvētās līnijas pārsvarā atrodas līdzšinējā līniju trasē. 110 kV ķēdes zem sprieguma tiek ieslēgtas pakāpeniski pēc kārtējā posma izbūvēšanas. Savukārt līnijas 330 kV ķēdes darbā tiks ieslēgtas pēc pilnīgas darbu pabeigšanas, kas plānota 2019.gadā,» sacīja «Augstsprieguma tīkla» valdes loceklis Arnis Staltmanis.

Līnijas būvniecību pēc «Augstsprieguma tīkla» pasūtījuma veic pilnsabiedrība «LEC, Reck un Empower» un patlaban notiek aktīvi būvdarbi posmos Ventspils-Dundaga, Tukums-Ķemeri, Sloka-Dzintari un Priedaine-Imanta. Kopējais līnijas garums ir 214 kilometri, izmaksas - 127 miljoni eiro, no kuriem 55 miljoni eiro ir Eiropas Savienības līdzfinansējums.

Darbi pie elektrolīnijas būvniecības sākās 2017.gada vasarā. «Kurzemes loka» trešais posms savienos 330 kV apakšstacijas «Ventspils» Ventspilī un «Imanta» Rīgā, šķērsojot Ventspils pilsētas, Ventspils, Dundagas, Talsu, Kandavas, Tukuma, Engures un Babītes novadus, kā arī Jūrmalas un Rīgas pilsētas teritorijas.

«Kurzemes loka» pirmie divi posmi - 330 kV elektropārvades kabeļu līnijas izbūve Rīgā un 110 kV elektropārvades līniju pārbūve posmā Grobiņa-Ventspils, pastiprinot ar 330 kV līniju - jau ir realizēti.

Jaunā elektrolīnija pamatā saglabāsies esošo elektropārvades līniju trases robežās. Atsevišķās vietās, lai nodrošinātu nepieciešamos attālumus līdz ēkām, ceļiem, šķērsojamām komunikācijām, aizsargājamām dabas teritorijām un kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem, līnija var tik izbūvēta, veidojot jaunu trasi. Kopumā elektrolīnijas trase šķērsos vairāk kā 1500 zemes īpašumus.

«Augstsprieguma tīkls» ir neatkarīgs elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades pakalpojumu, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, un nodrošina brīvu trešās puses pieeju pārvades tīklam. Uzņēmums veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu