Baltijas Lasvegasa: FIB interesējies par Trampa un Krutoja celtniecības plāniem Rīgā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA, Scanpix

2010.gadā Donalds Tramps un viņa meita Ivanka kala plānus par viesnīcas un koncertzāles būvniecību Latvijā. Laikraksta «The Guardian» rīcībā nonākusī informācija liecina, ka Trampa uzņēmuma sarunas ar latviešu uzņēmēju Viesturu Koziolu un krievu komponistu - un Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītāju - Igoru Krutoju aprāvās, kad par lietu sāka interesēties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Vēlāk pēc Latvijas valdības lūguma Trampa kontaktus ar uzņēmējiem sāka pētīt ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Tas nozīmē, ka FIB sāka pētīt Trampa biznesa darījumus postpadomju valstīs agrāk, nekā tika uzskatīts līdz šim. ASV īpašais prokurors Roberts Millers, izmeklējot Trampa priekšvēlēšanu kampaņas iespējamo sadarbošanos ar Maskavu, pēta arī Trampa biznesa darījumus ar Krievijas pilsoņiem. Līdz šim Trampa saistība ar Krutoju medijiem paslīdējusi garām.

Rīgā uz potenciālo darījumu raudzījās kā atslēgu, kas palīdzēs tikt pie dāsnām Rietumu investīcijām. «Viņi ļoti lepojās, ka runā ar Trampu,» sacīja deputāts Andrejs Judins (V/Par!).

Sarunas par iespējamo izklaides kompleksa celtniecību Latvijā sākās bez lieka pompa. 2010.gada septembrī Trampa kompānijas īpašumu apguves un attīstīšanas nodaļas viceprezidents Deivids Orovics ieradās Latvijā, lai apskatītu iespējamās būvniecības vietas, atklāj viens no «The Guardian» informācijas avotiem. Par favorīti kļuva Zaķusala.

2011.gada jūnijā Krutojs un divi biznesa partneri, no kuriem viens bija Koziols, «Trump Tower» ēkā Manhetenā tikās ar Ivanku Trampu, lai apspriestu būvniecības plānus. Trampa vecākā meita Ivanka šobrīd ir Baltā nama padomniece.

«Mums bija ārkārtīgi laba tikšanās ar Ivanku,» sacīja Koziols. Uzņēmēji satika arī pašu Donaldu Trampu - par piemiņu palika fotogrāfija ar abu rokasspiedienu.

Tikšanās laika tika runāts par pastāvīgas «Jaunā viļņa» koncertzāles izveidošanu. Lai piesaistītu Trampa uzmanību, potenciālais projekts tika pielīdzināts Lasvegasai. «Doma bija tāda, ka festivāla laikā viesnīcā varētu izmitināt dziedātājus un mūziķus, bet koncertzāli izmantot priekšnesumiem,» Krutojs stāsta «The Guardian» žurnālistiem.

Jūlijā Krutojs ieradās Rīgā un kopā ar Aināru Šleseru sarīkoja preses konferenci, kurā stāstīja par sarunām ar Trampu. «Piesaistot tāda nopietna investora kā Trampa uzmanību, mēs varam domāt par rietumeiropiešu auditorijas piesaistīšanu «Jaunajam vilnim»,» tolaik teica Krutojs.

Šlesers 2011.gada augustā teica, ka arī viņš Ņujorkā ticies ar Trampu un «vairākas reizes» ar Ivanku Trampu pārrunājis iespējamo sadarbību Rīgā. Kādu laiku aktīvi noritējusi saziņa ar «The Trump Organization», kas likusi domāt par nopietniem plāniem, norāda «The Guardian» informācijas avots. Taču pēc dažām nedēļām sākās pirmās grūtības. Krutoju iztaujāja KNAB, kas neilgi pirms tam bija sācis tā dēvēto oligarhu lietu. Krutojam netika izvirzītas apsūdzības, un viņš noliedz, ka būtu darījis ko nelikumīgu. Izmeklēšanas ietvaros 2011.gadā tika izjautāti arī Šlesers un Koziols.

Drīz vien plāniem par Trampa viesnīcas un koncertzāles būvniecību Latvijā pienāca gals. Iesaistītie noliedz, ka pie tā vainojama KNAB izmeklēšana. Koziols norāda, ka viņam un viņa biznesa partneriem vienkārši neesot izdevies piesaistīt pietiekami daudz ārējā finansējuma.

2012.gada maijā vizītē Rīgā ieradās Trampa dēls Donalds Tramps jaunākais, kurš apstiprināja, ka viņa ģimene apsvērusi nekustamā īpašuma attīstīšanu Latvijā. «Mēs runājām,» viņš atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par tikšanos ar Krutoju un viņa partneriem. «Nekas nepavirzījās uz priekšu, bet tā ir vieta, kas mūs interesē.»

Žurnāla «Ir» publiskotajās «Rīdzenes» sarunās Šlesers potenciālam investoram 2011.gada februārī stāstījis, ka viņam esot «vienošanās ar Trampu» par «Trump Plaza» būvniecību Rīgā.

Visticamāk, ka saistībā ar šo izteikumu Latvija 2014.gada februārī iesniedza ASV oficiālu prasību palīdzēt izmeklēšanā. Laikraksts «The Guardian» runājis ar diviem informācijas avotiem, kuri redzējuši prasību, taču publiski par to nedrīkst runāt. Latvijas valdība esot prasījusi iztaujāt pašu Trampu. Zināms, ka vismaz viens «The Trump Organization» augsta ranga darbinieks esot runājis ar FIB aģentiem, kā arī uzņēmums esot rakstveidā atbildējis uz papildu jautājumiem.

ASV līdz 2015.gada septembrim vilcinājās ar formālas atbildes sniegšanu, norāda informācijas avoti. Tobrīd izmeklēšana Latvijā tuvojās noslēgumam, līdz ar to tālāka izmeklēšana par vietējo uzņēmēju kontaktiem ar Trampu, domājams, vairs netika veikta.

«The Guardian» neizdevās iegūt komentāru no FIB un Latvijas varasiestādēm. Taču Ivankas Trampas advokāta birojs norādīja, ka tikšanās ar Krutoju esot notikušas piecus gadus pirms ASV prezidenta vēlēšanām un neesot nekādā veidā saistītas ar Trampu ģimenes vēlāko politisko darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu