Vācija kļuvusi par «karstāko» nekustamā īpašuma tirgu pasaulē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Par «karstāko» nekustamā īpašuma tirgu kļuvusi Vācija, tās galvaspilsētai Berlīnei 2017.gadā piedzīvojot straujāko nekustamā īpašuma cenu pieaugumu pasaulē, liecina Lielbritānijas nekustamo īpašumu kompānijas «Knight Frank» apkopotā informācija. Vēl trīs Vācijas pilsētas iekļuvušas starp desmit pasaules pilsētām, kur pagājušajā gadā reģistrēts straujākais nekustamā īpašuma cenu kāpums.

Nekustamā īpašuma cenas Berlīnē pagājušajā gadā pieaugušas par 20,5%, kas ir straujākais pieaugums no visām pilsētām, par kurām pieejama informācija, vēsta Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Starp desmit pilsētām, kas 2017.gadā piedzīvojušas straujāko nekustamā īpašuma cenu kāpumu pasaulē ierindojušās arī Vācijas pilsētas Hamburga, Minhene un Frankfurte.

Kā norāda «Knight Frank» pārstāvji, Berlīnē pēdējo dažu gadu laikā vērojams vērienīgu nekustamā īpašuma attīstības projektu skaita pieaugums.

Tajā pašā laikā pilsētā pieaug arī spekulatīvo darījumu skaits, to veicējiem cerot, ka cenas turpinās pieaugt.

Eksperti pauž bažas par nekustamā īpašuma burbuļa veidošanos pilsētā, kas apdraud tradicionāli zemās īres maksas un plaši izplatīto mākslas un kultūras dzīvi pilsētā.

Nekustamā īpašuma cenas Berlīnē kopš 2004.gada ir pieaugušas par vairāk nekā 120%.

Nekustamā īpašuma bums Berlīnē lielā mērā skaidrojams ar lētiem nekustamā īpašuma kredītiem un pilsētas iedzīvotāju skaita palielināšanos.

Berlīnes iedzīvotāju skaits pēdējo piecu gadu laikā ir palielinājies par aptuveni 50 000 gadā, sasniedzot 3,5 miljonus.

Tiek prognozēts, ka līdz 2035.gadam Vācijas galvaspilsētas iedzīvotāju skaits sasniegs četrus miljonus.

Šā gada februārī Vācijas centrālā banka «Budesbank» paziņoja, ka nekustamā īpašuma cenas Vācijā ir nesamērīgi sadārdzinājušās vismaz 15% apmērā, savukārt Berlīnē šī nesamērīgā uzcenojuma īpatsvars veido pat 35%.

Neskatoties uz straujo pieaugumu, nekustamā īpašuma cenas Berlīnē joprojām ir ievērojami zemākas nekā citu pasaules valstu galvaspilsētās.

Piemēram, dzīvokļa cena labā Berlīnes rajonā veido vien trešdaļu, ko par līdzvērtīgu īpašumu būtu jāmaksā Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā.

10 pilsētas, kur nekustamā īpašuma cenas 2017.gadā pieaugušas visstraujāk, saskaņā ar «Knight Frank» datiem:

1. Berlīne (Vācija) – 20,5%;

2. Izmira (Turcija) – 18,5%;

3. Reikjavika (Islande) – 16,6%;

4. Vankūvera (Kanāda) – 16%;

5. Honkonga – 15,8%;

6. Budapešta (Ungārija) – 15,5%;

7. Hamburga (Vācija) – 14,1%;

8. Minhene (Vācija) – 13,8%;

9. Roterdama (Nīderlande) – 13,4%;

10. Frankfurte (Vācija) – 13,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu