Septiņu pasaules ietekmīgāko uzņēmēju dzīves gudrības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Miljardieri, tehnoloģiju celmlauži un biznesa haizivis - daudzi gribētu būt viņu vietā. Katra uzņēmēja ceļā uz panākumiem ir bijis ne mazums šķēršļu un vērtīgu mācību. Kādus secinājumus guvuši septiņi no pasaules ietekmīgākajiem biznesmeņiem?

 
Foto: Reuters/Scanpix

Īlons Masks

Dienvidāfrikā dzimušā kanādiešu-amerikāņu uzņēmēja Īlona Maska karjera ir patiešām iespaidīga - viņš dibinājis elektromobiļu kompāniju «Tesla» un kosmosa tehnoloģiju kompāniju «SpaceX», kuras mērķis ir samazināt kosmisko ceļojumu izmaksas un, iespējams, pat kolonizēt Marsu. 2016.gadā viņš dibināja arī uzņēmumu «Neuralink», kas ar tehnoloģiju palīdzību plāno ārstēt smagas smadzeņu slimības un tālākā nākotnē - kā zinātniskās fantastikas filmās ar zinātnes palīdzību paplašināt cilvēka ķermeņa un prāta iespēju robežas.

Masks ierindojas «Forbes» pasaulē bagātāko cilvēku saraksta 53. vietā ar vairāk nekā 20 miljardu dolāru lielu bagātību.

Labākais laiks kļūt par uzņēmēju ir jaunībā, uzskata Masks.

«Kļūstot vecākam, pienākumu paliek vairāk,» uzstājoties Vārtonas Biznesa skolā, teica uzņēmējs. «Kad mēs ar brāli nodibinājām savu pirmo uzņēmumu, mēs dzīvokļa vietā īrējām mazu biroju un gulējām uz dīvāna. Mēs mazgājāmies tuvējā jauniešu centrā. Ar naudu bija tik grūti, ka mums bija tikai viens dators, tāpēc pa dienu mājaslapa bija pieejama, bet naktī es kodēju. Septiņas dienas nedēļā, visu laiku.»

 
Foto: Reuters/Scanpix

Ričards Brensons

Britu biznesa magnāts Ričards Brensons savu pirmo uzņēmumu izveidoja 16 gadu vecumā, bet vēlāk dibināja «Virgin Group», kuras sastāvā ietilpst desmitiem uzņēmumu - no mobilo tālruņu ražotājiem līdz aviosabiedrībām un privāto kosmosa lidojumu uzņēmumam. Viņa bagātība - pieci miljardi dolāru.

«Mamma man vienmēr mācīja nelūkoties pagātnē ar nožēlu, bet gan pievērsties nākamajai lietai.

Mani vienmēr izbrīna, cik daudz laika cilvēki iznieko, šaustot sevi par neveiksmēm tā vietā, lai ieliktu šo enerģiju citā projektā,» sacījis Brensons.

Brensons pats seko mātes padomam. Viņš izveidojis desmitiem dažādu uzņēmumu - lai arī daži nebija veiksmīgi, citi sasniedza lielus panākumus.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Vorens Bafets

Amerikāņu biznesa magnāts Vorens Bafets tiek uzskatīts par vienu no visveiksmīgākajiem investoriem pasaules vēsturē. Pateicoties gudriem biznesa lēmumiem, viņa bagātība sasniegusi 84 miljardus dolāru.

Kāds ir Bafeta veiksmes noslēpums? Izrādās, tas ir vārds «nē».

«Pagātnē es biju puisis, kas skrien pakaļ visam, kas spīd,» stāsta Bafets. «Es biju kā izmēģinājumu trusītis. Katru gadu izmēģināju trīs, četras, piecas vai vairāk jaunas idejas. Varbūt viena no tām bija veiksmīga un sasniedza pieticīgus rezultātus, bet pārējās parasti bija izgāšanās.»

Taču gadu gaitā viņš iemācījās, kad pateikt nē. «Es vairs nedodu iespēju idejām, kas ir tikai labas,» viņš norāda.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Bils Geitss

Bils Geitss ir pazīstams gan kā tehnoloģiju giganta «Microsoft» dibinātājs, gan arī kā aktīvs filantrops. Geitss, kurš daudzus gadus bija pasaulē bagātākais cilvēks (tagad viņu apsteidzis «Amazon» vadītājs Džefs Bezoss), lielu daļu savas bagātības novirza Bila un Melindas Geitsu fondam, kura mērķis ir cīņa pret nabadzību, kā arī izglītības un veselības aprūpes pieejamības veicināšana.

«Vorens Bafets vienmēr teicis, ka labākais panākumu mērs ir tas, vai tavi tuvie cilvēki ir laimīgi un mīl tevi,» Geitss teica jautājumu un atbilžu sesijā portālā «Reddit».

«Ir patīkami justies, ka esi darījis labu - kaut ko izgudrojis, izaudzinājis bērnus vai palīdzējis cilvēkiem, kam tas bija nepieciešams.»

 
Foto: AP/ScanPix

Stīvs Džobss

2011.gadā mūžībā aizgājušais Stīvs Džobss iegājis vēsturē kā tehnoloģiju giganta «Apple» līdzdibinātājs. Viņa laikā kompānija nāca klajā ar tādām populārām ierīcēm kā «Mac» dators, «iPod» mūzikas atskaņotājs, «iPhone» viedtālrunis un «iPad» planšetdators.

2007.gadā kopīgā intervijā ar Bilu Geitsu viņš atklāja, ka panākumu pamatā ir tāda aizraušanās ar darbu, kas aizēno veselo saprātu.

«Cilvēki saka, ka ir jābūt lielai aizrautībai ar to, ko dari, un tā ir taisnība,» sacīja Džobss. «Tāpēc, ka tas ir tik grūti, ka citādi jebkurš saprātīgs cilvēks padotos.»

«Ja tu nemīli to, ko dari, ja tev tas nesagādā prieku... Tu padosies,» viņš uzskata.

«Ja pavēro cilvēkus, kas sabiedrības acīs kļuvuši veiksmīgi, tad viņi tik ļoti mīl savu darbu, ka varēja izturēt lielas grūtības. (..) Tie, kuriem šādas mīlestības nebija, tie padevās. Jo tas taču ir saprātīgi, vai ne? Kāpēc to visu paciest, ja nemīli to, ko dari?»

 
Foto: Reuters/Scanpix

Džefs Bezoss

ASV interneta tirdzniecības giganta «Amazon» dibinātājs Džefs Bezoss šogad tika pasludināts par bagātāko cilvēku pasaulē. Uzņēmums aizsākās kā virtuālā grāmatnīca, bet vēlāk sāka tirgot vēl citus produktus un pakalpojumus, piemēram, video straumēšanu. Grūti iedomāties tādu preci, ko «Amazon» nevar iegādāties.

Arī Bezoss pieder miljardieru-kosmosa entuziastu pulciņam. 2000.gadā viņš izveidoja kompāniju «Blue Origin», kas plāno drīzumā sākt komerciālos lidojumus kosmosā.

Bezoss paziņojumā par labākas veselības aprūpes nodrošināšanu «Amazon» darbiniekiem nosauca trīs panākumu pamatakmeņus. «Lai sasniegtu panākumus, nepieciešami talantīgi eksperti, iesācēja prāts un ilgtermiņa orientēšanās,» viņš rakstīja.

Tātad nepieciešams apgrozīties starp pareizajiem cilvēkiem, visu mūžu būt gatavam mācīties un saprast, ka panākumi neatnāks uzreiz.
 
Foto: AFP/Scanpix

Džeks Ma

Interneta tirdzniecības uzņēmuma «Alibaba» dibinātājs Džeks Ma neslēpj, ka jaunībā viņam bija grūti atrast darbu un reiz viņš pat palicis vienīgais atraidītais kandidāts uz darbu vistiņu ēstuvē KFC, kad tā parādījās viņa pilsētā. Pirmos panākumus viņš guva tikai pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas.

«Dzīvē svarīgs ir nevis tas, cik daudz esam sasnieguši, bet gan tas, cik daudzām grūtām dienām un kļūdām esam gājuši cauri,» viņš stāstīja Pasaules ekonomikas forumā Davosā.

«Ja gribi būt veiksmīgs, mācies no citu cilvēku neveiksmēm. Nemācies no viņu veiksmes stāstiem.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu