«Lielās bitkoinu zādzības» īstenotājs izbēg no cietuma un pamet Islandi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Islandes «Lielās bitkoinu zādzības» iespējamais izplānotājs un viens no īstenotājiem šonedēļ izbēdzis no cietuma Islandē un pametis valsti lidmašīnā, kurā atradusies arī Islandes premjerministre, ziņo Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Islandes pilsonis Sindri Tors Sefansons ir galvenais aizdomās turamais lietā par 600 pasaulē populārākās kriptovalūtas «Bitcoin» iegūšanai izmantotu datoru zādzības plānošanu un īstenošanu Islandē.

Islandes mediji šo lietu nodēvējuši par «Lielo bitkoinu zādzību».

Sefansons otrdien aizbēga no atklāta tipa cietuma Islandes dienvidu daļā un vēlāk no Islandes Ķeblavikas lidostas ar lidmašīnu aizlidoja uz Zviedrijas galvaspilsētu Stokholmu.

Ķeblavikas lidosta atrodas apmēram 60 kilometru attālumā no cietumā.

Ar minēto lidmašīnu uz Stokholmu devās arī Islandes premjerministre Katrīna Jakobsdotira, kurai Zviedrijā bija paredzēta tikšanās ar Indijas premjerministru.

Islandes policija norāda, ka Sefansons ceļojis ar kāda cita cilvēka vai arī viltotiem dokumentiem.

Tāpat policija ir pārliecināta, ka viņam bijuši līdzzinātāji.

Cietumā Sefansona aizbēgšana konstatēta vien pēc tam, kad viņš jau bija pametis valsti.

Apcietinājumā Sefansons atrodas jau kopš februāra, savukārt pirms nepilnām divām nedēļām viņš tika pārvietos uz atklātā tipa cietumu.

Pēc Stefansona aizbēgšanas tika izdots starptautiskais viņa aresta orderis, tomēr kā trešdien pavēstīja, ka viņš pagaidām neesot aizturēts.

Sefansons ir viens no 11 cilvēkiem, kas tika aizturēti «Lielās bitkoinu zādzības» lietā.

Kā norāda Islandes policija, noziedznieki četrās epizodēs nozaguši 600 «Bitcoin» iegūšanai paredzētus datorus 200 miljonu Islandes kronu (1,6 miljonu eiro) vērtībā.

Šo datoru īpašnieki izsludinājuši 60 000 ASV dolāru atlīdzību cilvēkiem, kas palīdzēs policijai atrast nozagtos datorus.

Islandes Universitātes socioloģijas profesors Helgi Gunlaugsons norāda, ka tāda «ievērojama» noziedznieka turēšana atklātā tipa cietumā esot neparasta.

Viņš gan uzsver, ka noziedznieku bēgšana no cietumiem Islandē vispār uzskatāma par neparastu parādību.

«Bēgšana no cietuma Islandē parasti nozīmē to, ka ieslodzītais izbēg ar mērķi piedzerties,» viņš piebilst.

Islande pēdējā laikā kļuvusi par nozīmīgu kriptovalūtu ieguves centru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu