Ašeradens: Latvijai un Norvēģijai ir potenciāls paplašināt sadarbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijai un Norvēģijai ir potenciāls paplašināt sadarbību «start-up», inovāciju, izglītības un tūrisma jomā, tiekoties ar Norvēģijas tirdzniecības, rūpniecības un zivsaimniecības valsts sekretāru Roju Angelvīku uzsvēra ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Ekonomikas ministrija (EM) informēja aģentūru LETA, ka tikšanās laikā ar Angelvīku Ašeradens pārrunāja līdz šim īstenotās divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumus, kā arī iespējas sadarbības paplašināšanai.

«Latvija novērtē veiksmīgo reģionālo un ekonomisko sadarbību ar Norvēģiju, turklāt mūsu valstīm ir kopīgas vērtības un mērķi - attīstīt Baltijas un Ziemeļvalstis kā pārtikušu un drošu Eiropas reģionu ilgtermiņā,» tikšanās laikā norādīja Ašeradens.

Angelvīks un Ašeradens uzsvēra, ka abām valstīm šobrīd ir svarīgi attīstīt sadarbību «start-up» un inovāciju jomā. Vienlaikus puses atzina, ka ir ieinteresētas attīstīt sadarbību izglītības jomā, tajā skaitā profesionālās, it īpaši veidojot kopīgas studiju programmas, studentu apmaiņas pasākumus.

Ašeradens sarunās pauda gandarījumu par līdz šim īstenoto Latvijas un Norvēģijas sadarbību reģionālā līmenī, uzsverot, ka nepieciešams virzīties uz ciešāku Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģionālo integrāciju, it īpaši enerģētikas, inovāciju, būvniecības un zaļo tehnoloģiju jomā. Vienlaikus ministrs pauda gandarījumu par Norvēģijas ieguldījumu drošības nodrošināšanā Baltijas reģionā.

Tāpat ministrs uzsvēra Norvēģijas finanšu instrumentu sniegtā atbalsta nozīmi, kas palīdz stiprināt un padziļināt divpusējās sadarbības saites un rast jaunas sadarbības iespējas, tajā skaitā Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem attīstīt inovatīvus, videi draudzīgus, zaļus produktus, tehnoloģijas un pakalpojumus. Ar Norvēģijas grantu programmas atbalstu īstenoti 102 projekti, radītas 126 jaunas darba vietas, kā arī attīstīti 40 videi draudzīgi produkti un tehnoloģijas.

Ašeradens norādīja, ka daudzi Latvijas būvniecības uzņēmumi strādā Norvēģijas tirgū un ir svarīga būvniecības normatīvu tuvināšana tālākas integrācijas procesa virzībai.

Savukārt Angelvīks papildus atzīmēja, ka Norvēģija ir ieinteresēta attīstīt plašāku sadarbību ar Latviju tūrisma jomā, kas ir svarīga arī kopējai reģiona attīstībai.

Pēc tikšanās ar Norvēģijas tirdzniecības, rūpniecības un zivsaimniecības valsts sekretāru ekonomikas ministrs Ašeradens atklāja Latvijas-Norvēģijas biznesa forumu, kurā piedalījās vairāk kā 300 uzņēmēji no Norvēģijas, Norvēģijas uzņēmumi, kuri jau strādā Latvijā, kā arī Latvijas uzņēmumi, kuriem ir interese sadarboties ar Norvēģijas uzņēmējiem un attīstīt savu biznesu Norvēģijā.

Kā zināms, no 22.aprīļa līdz 26.aprīlim Norvēģijas kroņprincis Hokons un kroņprincese Mete Mārita vizītē apmeklē trīs Baltijas valstis.

Norvēģija ir Latvijai nozīmīga eksporta partnervalsts - 2017.gadā Latvijas eksports uz Norvēģiju sasniedza 416 miljonus eiro, bet imports - 99 miljonus eiro. Norvēģija ir Latvijas 16.nozīmīgākais ārējās tirdzniecības partneris.

Latvija uz Norvēģiju, galvenokārt, eksportē koksni un tās izstrādājumus, metālu un tā izstrādājumus, papīra izstrādājumus, transporta, mašīnbūves un elektroniskās iekārtas. Savukārt, no Norvēģijas Latvija, galvenokārt, importē dzīvnieku un lopkopības produktus, minerālizstrādājumus, mašīnas un elektroniskās iekārtas, metālu un tā izstrādājumus, koksni un tās izstrādājumus, ķīmiskās rūpniecības izstrādājumus. Latvijā šobrīd ir vairāk kā 300 uzņēmumi ar Norvēģijas kapitālu, kas darbojas nekustamā īpašuma, ražošanas, kokapstrādes, finanšu un citās jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu