LAD: Lauksaimniekiem ir trīs rīcības varianti daļēji izslīkušu lauku deklarēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas lauksaimniekiem ir trīs iespējamie rīcības varianti, kā, piesakoties tiešajiem maksājumiem, deklarēt platības, ja lauki ir daļēji izslīkuši jeb iznīkuši pārmērīga mitruma dēļ, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) mājaslapā publiskotā informācija.

Ja ir iespējams, kartē jāidentificē vieta, kurā ir izslīkuši ziemāji, un ja tā ir pārsēta ar vasarājiem virs 0,3 hektāru lielā platībā, tad to jāiezīmē kā atsevišķu lauku. Tas ir iespējams tajos gadījumos, kad dabā ir orientieri, kurus ņemt vērā, piemēram, koki, elektrolīnijas, ēkas, grāvju līkumi un citi. Savukārt, ja kartē nav iespējams identificēt konkrētas pārsētās vietas platību (piemēram, lauks ir ļoti fragmentāri pārsēts), tad jādeklarē to kultūru, kas aizņem vairāk kā 50% no lauka platības.

Visbeidzot ziemāju lauki, kuros ir izslīkušas atsevišķas vietas un kuras nav pārsētas ar vasarājiem, jādeklarē kā ziemāji tikai tad, ja ir pazīmes, ka sākotnēji ir bijuši iesēti ziemāji.

Jau ziņots, ka pietiekšanās Eiropas Savienības (ES) ārkārtas atbalstam 3,46 miljonu eiro apmērā par 2017. gada rudenī neiesētajiem vai zaudētajiem ziemāju sējumiem notiek reizē ar pieteikšanos tiešajiem maksājumiem, iesniedzot Vienoto iesniegumu. Attiecīgo ES ārkārtas atbalstu par 2017. gada rudenī neiesētajiem vai zaudētajiem ziemāju sējumiem nepiešķirs par zaudētajiem ziemāju sējumiem, par kuriem jau tika piešķirta kompensācija pagājušā gada rudenī.

Pieteikšanās tiešajiem maksājumiem un Lauku attīstības programmas (LAP) platību maksājumiem uzsākta šā gada 11. aprīlī un to var izdarīt, iesniedzot Vienoto iesniegumu elektroniski LAD Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā (EPS).

Vienotajā iesniegumā aramzemes platībā jādeklarē kultūraugi, kas attiecīgā laukā ir pārsvarā un aizņem vismaz 60%, vai dārzeņu kultūraugi, ja vienā kvadrātmetrā nodrošināts minimālais dārzeņu kultūraugu skaits un platībā īstenoti nezāļu ierobežošanas pasākumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu