Valsts kontrole bažījas par naftas produktu drošības rezervju uzturēšanas nepārtrauktību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts kontrole revīzijā par Ekonomikas ministrijas (EM) 2017.gada pārskatu pauž bažas, ka netiks nodrošināta nepārtraukta naftas produktu drošības rezervju uzturēšana.

EM plāno ar enerģētikas krīzes novēršanu saistītus pasākumus un nodrošina to vadību. Nosacījums par naftas produktu krājumu rezervju uzturēšanu izriet arī no Eiropas Savienības direktīvas prasībām.

Valsts kontrole norādīja, ka EM 2017.gada otrajā pusgadā nebija nodrošinājusi tai noteiktā uzdevuma izpildi normatīvajos aktos noteiktajā apjomā. Ministrijas pagājušā gada budžetā naftas drošības rezervju uzturēšanas pakalpojumam plānotais valsts budžeta finansējums bija 21 091 087 eiro, no kuriem 2017.gadā netika izlietoti līdzekļi 12 854 700 eiro apmērā.

«Ministrija nenodrošināja savlaicīgu drošības rezervju pakalpojumu iegādi valsts naftas produktu rezervju izveidošanai, tādējādi pakļaujot Latvijas valsti arī Eiropas Komisijas pārkāpuma procedūras uzsākšanas riskam. Lai arī EM ir ierosinājusi tiesību aktu izmaiņas naftas produktu krājumu rezervju nodrošināšanas sistēmas pilnveidei, tomēr arī 2018.gadā pastāv risks, ka netiks nodrošināta nepārtraukta naftas produktu drošības rezervju uzturēšana, jo konkursa norisei nepieciešamais laiks var pārsniegt patlaban noteikto termiņu naftas produktu krājumu drošības rezervju glabāšanas nodrošināšanai - 2018.gada 20.jūlijs,» atzina Valsts kontrole.

Saskaņā ar Ministru kabineta atbalstīto konceptuālo ziņojumu, Eiropas Komisijas sankciju aplēstais apmērs, ja tiktu ierosināta pārkāpuma procedūra un izskatīts jautājums par attiecīgā soda piemērošanu, soda apmērs varētu būt 320 000 eiro un papildu 24 000 eiro par katru dienu, kad drošības rezerves netiek nodrošinātas.

EM attiecībā uz naftas drošības rezervju nenodrošināšanu 2017.gadā Valsts kontrolei sniedza informāciju, ka 2017.gada 10.novembrī tika organizēta tikšanās Briselē ar Eiropas

Komisijas pārstāvjiem, kuras laikā Eiropas Komisijas pārstāvji prognozēja, ka lieta pret Latvijas nosacījumu neizpildi netiks ierosināta. Tomēr revidentu ieskatā pārkāpumu procedūras uzsākšanas risks saglabājas.

«Lai nepieļautu situācijas atkārtošanos, EM būtu jāizvērtē iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanas iespējas, lai nākotnē tiktu novērsts naftas drošības rezervju nenodrošināšanas risks,» norādīja Valsts kontrolē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu