Valsts kontrole saskata būtiskus trūkumus VM nekustamo īpašumu uzskaitē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valsts kontrole (VK) revīzijā nav guvusi pārliecību par Veselības ministrijas (VM) gada pārskatā uzrādīto nekustamo īpašumu uzskaiti, liecina revīzijas par ministrijas 2017.gada pārskatu ziņojums.

Ziņojumā pausts, ka VK nav guvusi pārliecību par VM centrālā aparāta 2017.gada pārskata bilances postenī «Turējumā nodotie valsts un pašvaldību īpašumi» 40,3 miljonu eiro un zembilances postenī «Iespējamie aktīvi» 25,2 miljonu eiro vērtībā uzrādīto nekustamo īpašumu un turējumā nodoto nekustamo īpašumu nolietojuma izdevumu 600 000 eiro vērtībā pilnīgumu, novērtējumu, īpašumtiesībām un klasifikāciju.

Tas saistīts ar to, ka VM nav nodrošinājusi kapitālsabiedrībām turējumā nodoto nekustamo īpašumu uzskaiti atbilstoši normatīvā akta prasībām, kā arī pārskata gada slēguma inventarizāciju nav veikusi atbilstoši prasībām, skaidro VK.

Ziņojumā teikts, ka VK vērtējumā inventarizācija ir galvenais priekšnosacījums, lai varētu gūt priekšstatu par iestādes gada pārskatos uzrādītās informācijas atbilstību faktiskajai situācijai. Turklāt VM gadījumā atbilstoša nekustamo īpašumu inventarizācija ir īpaši nozīmīga, ņemot vērā ministrijas nekustamo īpašumu uzskaites vēsturisko veidošanos, norāda VK.

Vienlaikus VK, analizējot ministrijas iesniegtajos inventarizācijas sarakstos un citos ar nekustamo īpašumu inventarizāciju saistītos dokumentos norādīto informāciju, nespēja gūt patiesu un skaidru priekšstatu par to, kāds ir inventarizācijas rezultāts, proti, kādā apjomā nekustamo īpašumu uzskaite ir atbilstoša, vai un cik ir tādu īpašumu, kuri nav atbilstoši uzskaitīti un klasificēti, kādi tam ir iemesli un kāda ir nepieciešama turpmākā rīcība, lai nodrošinātu, ka ministrijas aktīvos ir uzrādīti visi ministrijas īpašumā un valdījumā esošie nekustamie īpašumi un tie ir atbilstoši klasificēti.

Pēc ziņojumā paustā, ministrija vairāku gadu garumā mēģinājusi risināt vēsturiski izveidojušos situāciju, sagatavojot informatīvos ziņojumus un piedāvājot iespējamos risinājumus, tomēr joprojām nekustamo īpašumu uzskaites jautājums nav atrisināts.

Tā kā revīzijas laikā ir konstatētas neatbilstības nekustamo īpašumu uzskaitē, bet no VM iesniegtajiem ar nekustamo īpašumu inventarizāciju saistītajiem dokumentiem nav saprotams, vai un kādā apmērā par konstatētajām atšķirībām būtu jāveic korekcijas ministrijas grāmatvedības uzskaitē, nav iespējams noteikt, cik liela varētu būt uzskaites kļūda konkrētajos būtiskajos posteņos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu