Banku gatavība kreditēt pērn pieaugusi straujāk par privātpersonu vēlmi aizņemties

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā banku gatavība kreditēt pagājušajā gadā pieaugusi straujāk par privātpersonu vēlmi aizņemties, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Komercbanku asociācijā, atsaucoties uz jaunākā Kreditēšanas indeksa datiem.

Asociācijā norādīja, ka pēdējo triju gadu laikā strauji audzis Latvijas Komercbanku asociācijas kreditēšanas indekss privātpersonu segmentā, apliecinot izaugsmi ekonomikā, iedzīvotāju spēju aizņemties līdzekļus savu vajadzību apmierināšanai un arī banku gatavību izsniegt aizdevumus. Vienlaikus kreditēšanas indekss uzrāda arī iedzīvotāju piesardzību - privātpersonu segmentā spēja aizņemties līdzekļus kopumā ir augstāka, nekā vēlme to darīt.

«Latvijas iedzīvotāju materiālā situācija kopumā uzlabojas, līdz ar to banku gatavība izsniegt aizdevumus aizvien pieaug. Banku spēja un vēlme kreditēt ir augsta. Izsniegto kredītu apmērs, galvenokārt, ir saistīts ar klientu vēlmi un spēju aizņemties. Ņemot vērā, ka ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā ir 22% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), tas joprojām negatīvi ietekmē klientu spēju aizņemties, tādējādi kavējot straujāku izaugsmi, īpaši privātpersonu segmentā,» sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa.

Viņa norādīja, ka arī iedzīvotāju vēlme aizņemties pieaug, tādējādi var prognozēt kreditēšanas aktivitātes pieaugumu, piemēram, aizvien vairāk iedzīvotāju izskata iespēju iegādāties vai būvēt savu mājokli, ko pozitīvi ietekmē arī valsts atbalsta programmas, kas jau darbojas.

Latvijas Komercbanku asociācijas izstrādātais Kreditēšanas indekss privātpersonu segmentā pērn sasniedza 104 punktus pretstatā 100 punktiem gadu iepriekš, kas ir straujākais kāpums triju gadu laikā. Tostarp salīdzinājumā ar 2016.gadu pērn indekss strauji audzis iedzīvotāju spējai aizņemties, kamēr iedzīvotāju vēlme aizņemties augusi krietni lēnāk. Tajā pašā laikā banku vēlme kreditēt privātpersonas pagājušajā gadā augusi par 11 punktiem. Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas pozitīvi ietekmējis banku vēlmi kreditēt, ir augošā privātpersonu spēja aizņemties, kas atspoguļojās gan banku kredītu atteikumu skaita samazinājumā, gan kredītu piedāvājumos, norādīja asociācijā.

«Pēdējos gados, Latvijai piedzīvojot stabilu ekonomikas izaugsmi, audzis ne tikai vidējais atalgojums valstī, bet arī sarucis bezdarba līmenis, kas ir būtiski indikatori iedzīvotāju kredītspējas pieaugumam. Lai gan ēnu ekonomika joprojām ir biežākais šķērslis, lai aizņemtos, banku pieredze rāda, ka arvien vairāk iedzīvotāju ir spējīgi uzņemties saistības, pateicoties stabilai ienākumu plūsmai un caurspīdīgai līdzekļu izcelsmei. Arī saistību pildīšanas rādītāji ir ļoti labi, un bankas šīs izmaiņas ņem vērā, pielāgojot kredītu piedāvājumu esošajai situācijai,» teica Latvijas Komercbanku asociācijas kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, «Swedbank» Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers.

Latvijas Komercbanku asociācijas kreditēšanas indekss privātpersonu segmentā raksturo iedzīvotāju spēju un vēlmi aizņemties, kā arī banku sektora spēju un vēlmi kreditēt. Indeksa izveidē analizēti 14 dažādi rādītāji, piemēram, maksājuma kavējumi, izmaiņas bezdarba līmenī, ēnu ekonomikas īpatsvars, banku sektora finanšu dati, patērētāju noskaņojums u.c.. Asociācija indeksu izstrādājusi, sadarbojoties ar virkni vadošo Latvijas speciālistu ekonomikas un kreditēšanas jomā, kā arī analizējot labākos starptautiskās prakses piemērus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu