Ietekmīgākie uzņēmumu vadītāji pasaulē. Kas viņi ir?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Šā gada pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā kopumā iekļauti 75 cilvēki – viens uz katriem simts miljoniem planētas iedzīvotāju. 35 no šiem cilvēkiem ir no biznesa pasaules. Žurnāls «Forbes» izveidojis desmit pasaulē ietekmīgāko uzņēmumu vadītāju sarakstu - lielākā daļa no šajā sarakstā iekļautajiem cilvēkiem ir amerikāņi. Sarakstā desmit esošo cilvēku vadīto biznesu kopējā vērtība ir aptuveni pieci triljoni ASV dolāru, kas atbilst pasaulē trešās lielākās ekonomikas – Japānas – iekšzemes kopproduktam.

 
Foto: EPA/ScanPix

Džefs Bezoss

Pasaulē ietekmīgāko uzņēmumu vadītāju sarakstā pirmo vietu ieņem ASV interneta tirdzniecības milža «Amazon» dibinātājs un vadītājs Džefss Bezoss – viņš arī šobrīd ir bagātākais cilvēks pasaulē.

«Amazon» tirgus vērtība tuvojas 800 miljardiem dolāru. Pagājušajā gadā uzņēmuma akciju cena palielinājās par aptuveni 70%.

Uzņēmums turpina aktīvi izvērst savu darbību arī ārpus interneta tirdzniecības sektora.

 
Foto: AP/Scanpix

Lerijs Peidžs

Otrajā vietā ietekmīgāko vadītāju sarakstā šogad ierindojis Interneta kompānijas «Google» mātes uzņēmuma «Alphabet» vadītājs Lerijs Peidžs.

Papildus «Google» vadīšanai, Peidžs arī ir investējis automatizēto lidojošo taksometru uzņēmumā «Kitty Hawk».

 
Foto: AFP/Scanpix

Marks Zakerbergs

Trešo vietu sarakstā ieņem pasaulē populārākā sociālā tīkla uzņēmuma «Facebook» vadītājs Marks Zakerbergs.

Sociālā tīkla «Facebook» izveidotāja Zakerberga vārds gan šogad daudz tika locīts saistībā ar skandālu, par «Facebook» datu izmantošanu politiskiem mērķiem bez viņu ziņas.

Pēc «Cambridge Analytica» skandāla «Facebook» akciju cena piedzīvoja samazināju, tomēr Zakerberga sniegtie publiskie paskaidrojumi gan ASV, gan Eiropā uzņēmuma akcionārus nomierināja.

Zakerberga vadītā «Facebook» vērtība veido aptuveni 500 miljardus dolāru.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Vorens Bafets

87 gadus vecais investors Vorens Bafets nesen atkāpās no amata pārtikas ražotāja «Kraft Heinz» valdē, tomēr viņš neplāno pārtraukt vadīt investīciju uzņēmumu «Berkshire Hathaway», kuru viņš pārņēma 1963.gadā.

Leģendārais investors turpina veikt investīcijas arī vienos no vērtīgākajiem pasaules uzņēmumiem. Šomēnes ASV mediji ziņoja, ka «Berkshire Hathaway» ir iegādājusies vēl 75 miljonus ASV tehnoloģiju giganta «Apple» akciju, palielinot savu daļu uzņēmumā līdz nedaudz zem 5%.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Džeimijs Daimons

Par ietekmīgāko cilvēku Volstrītā atzīts ASV bankas «JPMorgan Chase» vadītājs Džeimijs Daimons.

Viņš vada pasaulē lielāko banku, kura visā pasaulē pārvalda aktīvus vairāk nekā divu triljonu dolāru vērtībā.

Nesen Daimons paziņoja, ka viņš «JPMorgan Chase» vadītāja pienākumus plāno pildīt vēl aptuveni piecus gadus.

 
Foto: Scanpix/Reuters

Džeks Ma

Ietekmīgākais vadītājs, kurš nav amerikānis, ir Ķīnas interneta tirdzniecības uzņēmuma «Alibaba» dibinātājs Džeks Ma.

Līdzīgi kā konkurents «Amazon», arī «Alibaba» strauji izvērš savu darbību gan tirdzniecības, gan citās sfērās.

Tikmēr pats Ma atlicinājis laiku arī aktiermākslai, nofilmējoties galvenajā lomā Ķīnas «kung fu» īsfilmā «Gong shou dao».

 
Foto: AP/Scanpix

Dags Makmilons

ASV mazumtirgotāja «Walmart» izpilddirektors Dags Makmilons vada lielāko privāto darba devēju pasaulē – uzņēmums nodarbina 2,3 miljonus cilvēku.

Makmilona vadībā «Walmart» šobrīd arī veic identitātes maiņu. Tuvāko gadu laikā uzņēmums plāno atvērt mazāk jaunu tirdzniecības vietu, tā vietā vairāk koncentrējoties uz e-komerciju.

 
Foto: AP/Scanpix

Tims Kuks

Tima Kuka vadībā «Apple» - visvērtīgākais uzņēmums pasaulē – pakāpeniski turpina audzēt savu vērtību, pacietīgi tuvojoties mītiskajai viena triljona dolāru atzīmei.

Jaunāko «iPhone» modeli X, kura pārdošanas rezultāti nav sasnieguši cerēto, Kuks ir nodēvējis par visinovatīvāko produktu tirgū.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Īlons Masks

Par mūsdienu tehnoloģiju revolucionāru uzskatītais Īlons Masks vada gan kosmosa tehnoloģiju uzņēmumu «SpaceX», gan arī autobūves un videi draudzīgas enerģijas kompāniju «Tesla».

Šā gada februārī «SpaceX» veiksmīgi izmēģināja pasaulē jaudīgāko raķeti, ar to nogādājot Zemes orbītā Maskam piederošo automašīnu «Tesla Roadster».

 
Foto: EPA/ScanPix

Ma Huatens

Pēdējo vietu desmit pasaulē ietekmīgāko biznesa vadītāju sarakstā ieņem Āzijas bagātākais cilvēks – Ķīnas interneta uzņēmuma «Tencent» dibinātājs Ma Huatens.

Viņa vadītājs uzņēmums piedzīvo strauju izaugsmi – tā akciju vērtība šogad pieaugusi jau par gandrīz 60%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu