Bankas vienojušās par atvieglotu pārkreditēšanas kārtību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Komercbanku asociācijā esošās 16 bankas vienojušās par atvieglotu pārkreditēšanas kārtību, pavēstīja asociācijā.

Atbilstoši banku parakstītajam sadarbības līgumam, kas stājās spēkā 1.jūnijā, turpmāk, veicot saistību pārkreditēšanu attiecīgo banku starpā, sadarbības noteikumi jau būs skaidri, tādējādi papildu vienošanās ar klientu un abām iesaistītajām bankām nebūs jāparaksta.

Asociācijā norādīja, ka līdz šim aizdevuma pārkreditēšanas kārtība paredzēja gan klienta, gan esošā un jaunā kreditora aktīvu iesaisti saistību pārnešanas procesā un vienošanās saskaņošanā - izlemjot mainīt banku un noformējot pārkreditēšanu citā bankā, iepriekš tika skaņota un slēgta individuāla starpbanku vienošanās, kas klientam prasīja gan iedziļināties samērā sarežģītos noteikumos, gan arī fiziski nodrošināt, ka vienošanos ir parakstījušas visas procesa iesaistītās personas. Jaunais sadarbības līgums paredz vispārēju un standartizētu kārtību, kas tiks piemērota bez individuālas vienošanās slēgšanas.

Pēc asociācijā vēstītā, turpmāk klientam pēc jauna aizdevuma apstiprināšanas citā kredītiestādē būs jāinformē esošo kreditoru par gribu izpildīt esošo aizdevuma līgumu, jo pārkreditācija notiek pēc klienta iniciatīvas. Par tālāko refinansēšanas darījuma izpildi parūpēsies iesaistītās bankas atbilstoši sadarbības līgumam savstarpēji nodrošinot nepieciešamās informācijas apmaiņu. Lai izpildītu likumu prasības, klientam saglabāsies pienākums saņemt esošā kreditora notariāli apliecinātu piekrišanu, lai veiktu jaunās hipotēkas nostiprināšanu zemesgrāmatā.

«Sadarbības līgumam, ko savstarpēji noslēguši Latvijas Komercbanku asociācijas biedri, ir virkne priekšrocību. Klientiem tas aiztaupīs nepieciešamību saskaņot starpbanku vienošanās un organizēt to parakstīšanas, bet bankām būtiski samazinās dokumentu aprites apmērus. Tādējādi pārkreditēšanas process kļūs ērtāks un banku klientiem, kas pieņēmuši lēmumu par esošo kredītsaistību pārnešanu uz citu banku, mazāk laika un pūliņu vajadzēs veltīt šīs ieceres īstenošanai,» sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanda Liepiņa.

Jaunā pārkreditēšanas kārtība tiks piemērota gadījumos, ja abas pārkreditēšanas procesā iesaistītās bankas (esošais un jaunais aizdevējs) ir to 16 banku vidū, kas parakstījušas sadarbības līgumu par atviegloto pārkreditēšanas gaitu. Atvieglotais darījuma noformēšanas process attieksies gan uz fiziskām personām, refinansējot to hipotekāros kredītus, gan uz juridiskām personām. Sadarbības līgumā noteiktā kārtība tiks piemērota tikai refinansēšanas darījumos, kuri neietver jauna nekustamā īpašuma iegādi vai sarežģītas situācijas.

«Ar noslēgto sadarbības līgumu esam spēruši pat soli tālāk dažādu administratīvo šķēršļu novēršanā, nekā uzdrošinājāmies plānot, sākot šo iniciatīvu. Kā papildus ieguvums vienlaikus ir samazināta un padarīta drošāka arī datu apstrāde un apmaiņa iesaistīto kredītiestāžu starpā,» piebilda Latvijas Komercbanku asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs, «Swedbank» Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Baltijā Ainars Balcers.

Sadarbības līgumu parakstījusi «Baltic International Bank», «BlueOrange Bank», banka «Citadele», «Danske Bank» filiāle Latvijā, «Expobank», «LPB Bank», «Luminor Bank», «Meridian Trade Bank», «Norvik banka», «OP Corporate Bank» filiāle Latvijā, «PrivatBank», «Reģionālā investīciju banka», «Rigensis Bank», «SEB banka», «Signet Bank» un «Swedbank».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu