Kriptovalūtu piramīdas shēma: cerot uz pasakainiem procentiem, zaudē visus iekrājumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Kriptovalūtu popularitātes viļņa pašā karstumā «BitConnect» izklausījās pēc pasakainas peļņas iespējas - ieguldi biržā savus bitkoinus, kas pēc tam tiks aizdoti citiem ar procentiem, kas ik pēc diviem mēnešiem ļaus tev teju dubultot ieguldīto summu. Lai gan «BitConnect» nenorādīja ne savus īpašniekus, ne detalizētāku skaidrojumu par darbības modeli, ātrās peļņas kārotāji tik un tā metās ieguldīt tajā savus bitkoinus. Šā gada janvāra sākumā - neilgi pēc tam, kad bitkoinu cena sasniedza augstāko punktu, - «BitConnect» rīcībā bija kriptovalūta gandrīz trīs miljardu ASV dolāru vērtībā. Taču dažu dienu laikā birža gandrīz pilnībā izputēja un ieguldītāji savu naudu zaudēja. Kad kaut kas izklausās pārāk labi, lai būtu patiesība...

Vecā labā piramīdas shēma

Kopš 2017.gada decembra, kad sākās līdz šim straujākais bitkoinu cenas kāpums, arī «BitConnect» monētu vērtība strauji cēlās. Maksimumu - 650 dolārus par vienu vienību - tā sasniedza janvāra sākumā. Salīdzinājumam bitkoinu cena 2017.gada decembrī sasniedza augstāko punktu, pietuvojoties gandrīz 20 000 dolāru par vienu virtuālo monētu. «BitConnect» nonāca veiksmīgāko kriptovalūtu pirmajā divdesmitniekā.

Uzņēmums darbojās kā birža, mainot bitkoinus pret savu «BitConnect» kriptovalūtu. Sagaidāmie mēneša procenti - vairāk nekā 40%. Augstākus procentus varēja nopelnīt, piesaistot citus cilvēkus, kas grib savus bitkoinus (BTC) ieguldīt «BitConnect» monētās jeb BCC, ziņo «Bloomberg».

Pagājušā gada novembrī fondu menedžeris Maiks Novogracs tviterī brīdināja, ka «BitConnect» ir «vecā labā Ponci shēma». Viņa tvītu pārpublicēja kriptovalūtas «Ethereum» līdzdibinātājs, 24 gadus vecais kanādiešu-krievu progammētājs Vitaļiks Buterins.

Viņam piebalsoja «Litecoin» izveidotājs Čārlijs Lī. «Ja tas izskatās pēc pīles, staigā kā pīle un pēkšķ kā pīle, tad tā ir Ponci shēma,» viņš rakstīja.

Vieglās peļņas migla acīs

Šā gada 16.janvārī «BitConnect» monētu vērtība nokritās par 90% un birža paziņoja, ka aptur kriptovalūtu maiņas platformas darbību. Pie biržas izputēšanas «BitConnect» vainoja «slikto presi», draudošos tiesu darbus Teksasā un Ziemeļkarolīnā, kā arī kiberuzbrukumus. Kompānija solīja, ka ieguldītājiem atlīdzinās iemaksāto naudu «BitConnect» monētās pēc pēdējo 15 dienu kursa. Birža var «izkalt» neierobežotu daudzumu gandrīz bezvērtīgo monētu, bet izskatās, ka savus bitkoinus ieguldītājiem vairs neredzēt.

Maiks Miranda, kurš «BitConnect» ieguldīja apmēram 300 ASV dolārus, 17.janvārī intervijā raidorganizācijai «Bloomberg» sacīja, ka nevarot piekļūt tur noglabātajai naudai. «Es jau no sākuma biju ļoti skeptiski noskaņots,» stāsta būvkompānijas projektu menedžeris. Viena no lietām, kas viņu darīja aizdomīgu, - «BitConnect» piedāvājums izmaksāt lielākus procentus, ja pārliecināsi savus draugus ieguldīt virtuālajā biržā.

«BitConnect» monētas pašlaik ir teju bezvērtīgas. Drīz pēc kraha internetā parādījās ieguldītāju bēdu stāsti.

Kāds ieguldītājs forumā «Reddit» raksta, ka esot bankā paņēmis 500 000 dolāru aizdevumu biznesam un ieguldījis to «BitConnect». «Es biju plānojis naudu izņemt pēc mēneša vai diviem. Tagad es nevaru piekļūt naudai un tirgū ir krahs,» viņš raksta. «Manai ģimenei vajag šo naudu, man vajag palīdzību.»

«Gribat teikt, ka esmu visu zaudējis? 80 000 dolāru vējā?» raksta kāds cits. Citi izpalīdzīgi foruma dalībnieki tikmēr komentāros publicēja pašnāvnieku palīdzības tālruņu numurus, raksta britu portāls «Metro».

«Daudzlīmeņu mārketings»

«BitConnect» kriptovalūta nonāca apritē 2016.gada novembrī. Tā darbojas pēc «multi-level marketing» jeb daudzlīmeņu mārketinga shēmas. Pierunā kādu paziņu pievienoties «BitConnect» - dabūsi monētas bez maksas.

Kā tas darbojas? «BitConnect» paņem ieguldītāja bitkoinus (daudz vērtīgāko kriptovalūtu), uzreiz izmaina to «Bitconnect» monētās un ar «bota» palīdzību sāk peļņu nesošus darījumus kriptovalūtu tirgū. Procenti, kas tiek izmaksāti «BitConnect» valūtā, izklausās tiešām pasakaini - vidēji ap 1% dienā. Tātad, ieguldot 100 000 dolāru, pēc gada varēs izņemt gandrīz četrus miljonus dolāru. Milzīga garantētā peļņa, ja vien pietiekami ilgi turi savu naudu ieguldītu, - ko gan vēl varētu gribēt? Ja tā būtu taisnība, «BitConnect» patiesi būtu revolucionārs.

Taču pastāv šaubas, vai «BitConnect» vispār jebkad bijis šāds bots un vai lietotāju ieguldītā nauda pameta uzņēmuma kontus, lai nopelnītu procentos izmaksāto naudu no ienesīgiem darījumiem ar kriptovalūtām. Visticamāk, ka dāsnie procenti tika maksāti ar «no zila gaisa» uzģenerētām monētām, kam patiesībā nav nekādas vērtības.

Par neparastu «BitConnect» «talismanu» (un interneta slavenību) kļuva ieguldītājs Karloss Matoss, kurš 2017.gada oktobrī ar atmiņā paliekošu runu uzstājās «BitConnect» ikgadējā ceremonijā.

21.martā Matoss tviterī paziņoja, ka visas 235 savā īpašumā esošās «BitConnect» monētas esot pārdevis par 1,89 dolāriem gabalā. Tajā pašā dienā gan sekoja nākamais tvīts: «Nopirku tās atpakaļ. Es nespēju to izdarīt.»

Kurš ir atbildīgs?

«Ja cilvēki prāto, kāpēc par «bitkonekteriem» nav «ko viņi dara tagad» raidījumu,» 22.martā tvītoja Matoss, «tas tāpēc, ka filmēt cietumos joprojām nav atļauts. Daži aizbēga politiskajā trimdā uz Argentīnu par to, ka stāstīja patiesību.» Nav gan pārliecības, ka Matoss patiešām zina ko vairāk par publiski pieejamo informāciju.

ASV pret «BitConnect» ierosināta federālā tiesvedība. Advokāts, kas pārstāv sešus cietušos, cerīgi raugās uz iespēju atgūt vismaz daļu no klientu ieguldītajiem 771 000 dolāru. Taču, pat neskatoties uz to, ka Teksasā un Ziemeļkarolīnā «BitConnect» ir aizliegts, tiesāšanās būs grūta.

Cietušie, kuri savu identitāti tur noslēpumā, apvienojušies grupā «Crypto Watchdogs». Viņi piedāvā samaksu apmaiņā pret informāciju par cilvēkiem, kas saistīti ar «BitConnect», februārī ziņoja «Bloomberg».

«Mēs noķersim jūs visus!» sola anonīmie «kripto sargsuņi». «Mēs zinām, kur jūs esat, ko darāt un kad!»

Žurnālistiem nav izdevies iegūt komentārus no «BitConnect» īpašniekiem.

Kaut arī kriptovalūtas pēdējos gados piesaistījušas daudzus interesentus, dažādas krāpniecības shēmas un laupīšanas šajā sfērā nav retums. Dažādas kriptovalūtas saradušās kā sēnes pēc lietus, taču daudzas no tām nesniedz kontaktinformāciju vai arī īpašnieki atrodas ārpus ASV, ierobežojot varasiestāžu spējas vērsties pret krāpniekiem, kad cietuši amerikāņi. Bitkoinu un citu kriptovalūtu pievilcība daļēji slēpjas faktā, ka tās nav centralizētas un netiek uzraudzītas, - kas ievērojami palielina risku kļūt par krāpnieku upuri.

Portāls TVNET turpina rakstu sēriju par pasaules finanšu jomas afērām. Iepriekšējo daļu par ASV ātro kredītu shēmu lasi zemāk!

No zvaigznēm uz ērkšķiem jeb kā ASV biznesmeņa ātro kredītu shēma beidzās cietumā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu