Jaunie speciālisti trīs mēnešos saņēmuši garantijas mājokļa iegādei par €1,97 miljoniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš šā gada 1.marta, kad AS «Attīstības finanšu institūcija «Altum»» («Altum») sāka izsniegt garantijas mājokļa iegādei arī jaunajiem speciālistiem, šo iespēju izmantojuši 274 klienti, piešķirto garantiju kopējai summai sasniedzot 1,97 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja «Altum» pārstāvji.

Institūcijā norādīja, ka garantijas mājokļa iegādei izmanto jaunie speciālisti visā Latvijā, taču lielākais iegādāto īpašumu īpatsvars ir Rīgā - 67%. Tajā pašā laikā jaunie speciālisti mājokļus iegādājušies arī Daugavpilī, Rēzeknē, Liepājā, Jelgavā, Valmierā, Olainē un citās pilsētās.

Tāpat «Altum» pārstāvji informēja, ka trijos mēnešos bankas, piesaistot «Altum» garantiju, hipotekārajos aizdevumos piešķīrušas 16,6 miljonus eiro. Vidējais aizdevuma apmērs, kuru bankā mājokļa iegādei aizņēmušies jaunie speciālisti, ir 61 000 eiro. Aizdevuma summas ir robežās no 13 000 eiro aizdevumam Valmieras novada Kocēnu pagastā līdz 202 000 eiro īpašumam Pierīgā. Vidējais piešķirtās garantijas apmērs ir 7200 eiro.

Apkopotie dati arī atklāj, ka garantijas vairāk izmanto klienti ar augstāko izglītību: 89% garantijas saņēmēju ir ar augstāko izglītību, bet 11% - ar vidējo profesionālo izglītību. Lielākais garantijas saņēmēju īpatsvars ir vecumā no 26 līdz 30 gadiem (56%). Aptuveni katrs trešais garantijas saņēmējs ir vecumā no 31 līdz 35 gadiem (33%), savukārt gados jaunākie klienti, vecumā līdz 25 gadiem, ir 11%.

«Pirmie darījumi ļauj ieskicēt, kāds vidēji ir jaunais speciālists, kurš pērk mājokli ar «Altum» garantiju. Tas ir vecumā ap 29 gadiem, ar augstāko izglītību un kurš iegādājas mājokli Rīgā, vidēji par 60 000 eiro. Vienlaikus redzam, ka jaunie speciālisti arvien vairāk dod priekšroku sava mājokļa iegādei vai pat būvniecībai ārpus galvaspilsētas, dažādos Latvijas novados, kopumā uz kartes ir 28 dažādi novadi. Pirmie programmas mēneši faktiski apstiprina prognozes, ka šāds valsts atbalsts mājokļa iegādei ir ļoti aktuāls ne tikai ģimenēm ar bērniem,» sacīja «Altum» valdes locekle Inese Zīle.

«Altum» garantiju mājokļa iegādei kopš 2018.gada 1.marta var saņemt jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem ar iegūtu augstāko vai profesionālo izglītību. «Altum» garantija ļauj samazināt hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas apmēru bankā.

Jaunie speciālisti var saņemt garantiju mājokļa iegādei 20% apmērā no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 50 000 eiro. Garantija hipotekārā kredīta saņemšanai tiek izsniegta uz 10 gadiem, aizdevuma summa nav ierobežota. Komisijas maksa par «Altum» piešķirto garantiju ir ikgadēja un tā ir 4,8% apmērā no garantijas atlikuma, attiecīgi maksa par garantijas izmantošanu ik gadu samazinās.

Garantijas mājokļu iegādes atbalsta programmā kopš 2015.gada pieejamas arī ģimenēm ar bērniem.

Mājokļu galvojumu programmā piedalās piecas bankas - «Swedbank», «Luminor Bank», «SEB banka», banka «Citadele» un «BlueOrange Bank».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu