LLKC: Dārzos bez laistīšanas sistēmām pārlieku lielā sausuma dēļ šogad būs slikta zemeņu raža

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Labas zemeņu ražas šogad būs dārzos ar pilienveida laistīšanas sistēmām, savukārt dārzos bez laistīšanas iespējām zemeņu raža šogad līdz šim pārlieku sauso un karsto laika apstākļu dēļ būs slikta, atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

«Tiem zemeņu audzētājiem, kam ir pilienveida laistīšanas iespēja, būs labas ražas. Dārzos, kur ir virspusējās laistīšanas iespējas, klājas jau sliktāk. Taču tur, kur nav laistīšanas iespēju, būs sliktas zemeņu ražas,» teica Narvils, piebilstot, ka zemeņu ražu konkrētās saimniecībās šogad stipri ietekmēs dārza tehniskais nodrošinājums.

Viņš piebilda, ka līdzīga situācija ir arī lielajos dārzos, kur audzē, piemēram, smiltsērkšķus. Teritorijās, kur ir ierīkotas pilienveida laistīšanas iespējas, saimnieki viennozīmīgi ir ieguvēji. «Ja pagājušajā sezonā laistīšanas iekārtas nevajadzēja un nācās pat glābties no pārlieku liela mitruma, tad šoreiz ir otra galējība - liels sausums,» viņš sacīja.

Narvils arī norādīja, ka vasarīgo laika apstākļu ietekmē ogu raža varētu ienākties pāris nedēļu ātrāk nekā ierasts. Arī atklātā laukā audzētās zemenes atsevišķās saimniecībās jau gatavas, un tās novāc, bet citviet tās ienāksies drīzumā. Vietām drīzumā būs gatavi arī agrie saldie ķirši, kamēr citus gadus tie nogatavojas vien jūnija beigās vai jūlija sākumā. Skābie ķirši varētu būt jūnija otrajā pusē.

Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte piekrita, ka laistīšanas sistēmas ir būtisks priekšnoteikums, lai ogu audzētāji nezaudētu ražu sausajos un karstajos laika apstākļos. Daudzviet Latvijā sausuma dēļ ogas šogad izmēra ziņā būs mazākas un saruks arī kopējā raža.

Pēc viņas teiktā, sevišķi slikti šādos laika apstākļos klājas mellenēm, kurām ir nepieciešams daudz ūdens ogu nobriešanas periodā.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar LAA maija otrajā pusē sniegto informāciju, Latvijas zemeņu audzētājiem šogad ir cerības uz labāku ražu nekā pērn.

Pēc LAA pārstāves Renātes Kajakas teiktā, maija otrajā pusē pirmās zemeņu ražas bija ievākuši tie Latvijas audzētāji, kas audzē zemenes tuneļa tipa segumos. Savukārt atklātā laukā audzētās zemenes vēl bija ziedos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu