Pētījums: Bitkoinu cenas tikušas manipulētas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaulē populārākās kriptovalūtas «Bitcoin» cenas straujo kāpumu varētu būt izraisījušas manipulācijas, secināts Teksasas Universitātes pētījumā. Cita digitālā valūta «Tether», kas piesaistīta ASV dolāram, tikusi izmantota, lai mākslīgi uzpūstu bitkoinu cenas, vēsta raidorganizācija CNN.

Teksasas Universitātes finanšu profesors Džons Grifins un maģistrantūras students Amins Šams analizēja darījumus ar kriptovalūtām un secināja, ka bitkoini tikuši pirkti par «Tether» digitālajām monētām brīžos, kad bitkoinu vērtība nokritusies, tādējādi simulējot lielu pieprasījumu pēc tiem un sekojošu cenas kāpumu. «Izskatās, ka «Tether» lietots, lai stabilizētu un manipulētu bitkoinu cenu,» norāda pētījuma autori.

«Šīs sakarības nevar izskaidrot ar pieprasījumu no investoriem,» konstatējuši pētnieki.

«Tether» ir digitālā valūta, kam katra vienība piesaistīta vienam ASV dolāram. «Tether» ļauj veikt darījumus ar citām kriptovalūtām pēc dolāra kursa, apejot bankas.

«Tether» digitālās monētas apgrozībā izlaiž uzņēmums «Tether Ltd». Parasti uzreiz tiek izlaists liels monētu daudzums, piemēram 200 miljoni. Gandrīz visas «Tether» monētas nonāk strīdīgi vērtētajā «Bitfinex» digitālo valūtu biržā, skaidro «Bloomberg». Kad bitkoinu cena nokrītas, par «Bitfinex» un citās biržās glabātajām «Tether» monētām tiek veikti lieli bitkoinu iepirkumi «koordinētā veidā, kas paceļ cenu», intervijā sacīja Grifins.

«Esmu pētījis daudzus tirgus,» viņš stāsta. «Ja tajā notiek krāpniecība vai manipulācijas, tas atstāj pavedienus datos. Pavedieni šajos datos atbalsta hipotēzi par manipulācijām.»

Kad bitkoinu cena kāpa, tik lieli iepirkumi ar «Tether» monētām nebija vērojami.

Pagājušā gada nogalē viena bitkoina cena sasniedza augstāko punktu - apmēram 19 000 ASV dolāru par vienu vienību. Taču pēdējos mēnešos tā pieredzēja ievērojamu kritumu. Pašlaik viena bitkoina cena ir ap 6455 dolāru, liecina «CoinDesk.com» pieejamā informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu