Koalīcija gaidīs Dūklava risinājumus sausuma skartajai lauksaimniecības nozarei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Koalīcija un valdība gaidīs zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) piedāvātus risinājumus sausuma skartajai lauksaimniecības nozarei.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pirmdien mediju pārstāvjiem norādīja, ka šajā jautājumā nozares ministram Dūklavam ir jāapkopo nepieciešamā informācija. Premjers norādīja, ka jebkurā gadījumā tas būs vērtēšanas jautājums, kā rīkoties, un lēmums netiks pieņemts «vienā dienā».

Jau ziņots, ka ilgstošā sausuma dēļ ārkārtas situāciju lauksaimniecībā lūdz izsludināt Ventspils, Kuldīgas, Kandavas un Saldus novadā. Arī Alsungas un Brocēnu novados sausuma dēļ pieļauj iespēju prasīt izsludināt ārkārtas situāciju, piektdien intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ģenerāldirektors Guntis Vilnītis.

Kandavas pašvaldībā skaidroja, ka novadā ir iestājies ilgstošs sausuma periods un nokrišņi nav bijuši gandrīz divus mēnešus, līdz ar to lauksaimnieki ir nonākuši grūtā situācijā. Sausuma un karstuma dēļ ir cietuši pilnīgi visi lauksaimniecības augi, lopkopji nespēj savākt pietiekoši daudz barības ziemas periodam, iegūstot vien trešo daļu no paredzētā daudzuma. Ganības ir izdegušas un neataug, lopi tiek piebaroti ar iepriekšējā gada barību.

Zemnieki ir informējuši Kandavas novada pašvaldību, ka sausā laika dēļ var ciest 80% ražas - tas nozīmē, ka lauksaimniekiem būs problēmas nokārtot kredītsaistības un viņi cietīs zaudējumus, kā arī nespēs nokārtot savas saistības ar Lauku atbalsta dienestu.

Savukārt Kuldīgas novada lauksaimnieki informēja, ka ilgstošā sausuma dēļ, trūkstot lopbarībai, jau tiek likvidēti mājlopi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu