Trampam turpinot sodīt partnerus, Eiropa paplašina globālās alianses

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Eiropa aktīvi strādā pie jaunu globālu ekonomikas alianšu veidošanas un esošo paplašināšanas, tādējādi reaģējot uz arvien lielākā pašizolācijā slīgstošā ASV prezidenta Donalda Trampa centieniem pārveidot ASV ekonomiskās attiecības ar pasauli, vēsta ASV finanšu ziņu un datu aģentūra «Bloomberg».

Eiropas Savienība (ES) šomēnes sāka sarunas par brīvo tirdzniecību ar Austrāliju un Jaunzēlandi, un šīs sarunas ir vienas no vairāk nekā desmit šāda veida sarunām, ko šobrīd īsteno ES. Šādas sarunas Eiropa risina laikā, kad ASV nosaka tarifus importam lielākajai daļai tās uzticamāko un stabilāko tirdzniecības partneru, šādu lēmumu pamatojot ar ASV nacionālās drošības interesēm. ASV importa tarifi skāruši gan ES, gan Kanādu un Meksiku, gan arī Japānu un citas valstis.

Baltā nama saimnieka Trampa pēdējā laika «agresīvā» ārpolitikas nostāja, kas ietver gan ASV aiziešanu no Klusā okeāna reģiona partnerības (TTP), gan no Irānas kodolvienošanās, ir aizskārusi vairākus no ASV tuvākajiem partneriem, ES prezidentam Donaldam Tuskam paužot apņēmību stāties pretī Trampa administrācijas kaprīzajai pašpārliecinātībai.

ASV un Eiropas domstarpības palielina iespēju, ka pasaulē arvien iespējamāka šķiet esošo alianšu transformēšanās un jaunu alianšu izveidošanās, pasaulei cenšoties saglabāt esošo globālās tirdzniecības sistēmu.

Kā runā Austrālijas galvaspilsētā Kanberā 18.jūnijā norādīja ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema, sarunas par jauniem brīvās tirdzniecības līgumiem sūta skaidru signālu, ka «ES un tās partneri apvieno spēkus», lai veicinātu globalizāciju un iestātos par brīvas tirdzniecības ideju.

«Šo mērķu īstenošanai mums nepieciešama pēc iespējas vairāk partneru palīdzība,» uzsvēra komisāre.

Tramps šonedēļ vēl vairāk eskalēja augošu tirdzniecības karu ar Ķīnu, paziņojot par plāniem noteikt tarifu Ķīnas preču importam 200 miljardu ASV dolāru apmērā, pēc tam, kad iepriekš jau tika paziņots par tarifu piemērošanu 50 miljardu vērtam importam no Ķīnas.

Trampa administrācijas pasākumi ir tikai satuvinājuši ES un Ķīnu, abām pusēm paužot apņēmību turpināt ievērot pašreizējo daudzpusējo tirdzniecības sistēmu.

Šomēnes Tramps arī izraisīja haosu G7 sanāksmē, negaidīti atsaucot ASV atbalstu samita noslēguma komunikē, kurā pausta apņemšanās cīnīties ar protekcionismu.

Šādi Tramps reaģēja uz Kanādas premjerministra Džastina Trudo paziņojumu, ka Kanāda būs spiesta reaģēt uz ASV lēmumu piemērot importa tarifus Kanādas tēraudam un alumīnijam.

Trampa lēmums atsaukt atbalstu samita noslēguma dokumentam, kas bija pirmais tāds gadījums «lielā septītnieka» vēsturē, izraisīja plašu pasaules valstu līderu kritiku.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pauda viedokli, ka starptautisko sadarbību nedrīkst ietekmēt kāda aizvainojums un dusmas.

Tikmēr Norvēģijas premjerministre Erna Sūlberga izteicās, ka ASV vairs nav tas pats pasaules dzinējspēks, kas bija iepriekš.

Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss paziņoja, ka Trampa prezidentūras laikā Atlantijas okeāns ir kļuvis platāks.

«Ātrums, ar kādu mums Eiropā jāapvieno spēki, ir lielāks nekā jebkad agrāk. Tāpēc mūsu kopīgajai atbildei šodien uz saukli «Amerika pirmajā vietā» jābūt «Eiropa ir vienota»,» jūnija vidū paziņoja ministrs.

Eiropas Savienība jau šobrīd ir Austrālijas lielākā ārējās tirdzniecības partnere aiz Ķīnas.

ES brīvās tirdzniecības vienošanās ar Austrāliju, kurā piedalītos arī Jaunzēlande, ES iekšzemes kopproduktu līdz 2030.gadam palielinātu par 4,9 miljardiem eiro, prognozē Eiropas Komisija.

Sarunas ar Austrāliju ES sāk aptuveni gadu pēc tam, kad pabeigtas līdzīgas sarunas ar Meksiku, Japānu un Kanādu.

Neskatoties uz vēsturiskajām attiecībām, kādas pastāv starp ES un ASV, un ASV lomu Transatlantiskās partnerības attīstīšanā, Eiropas līderi arvien vairāk bažījas, ka Trampa neprognozējamā rīcība var negatīvi ietekmēt pašreizējo globālo kārtību.

Kā pēc G7 samita izteicās Donalds Tusks, Donalda Trampa centieni anulēt vai pārskatīt virkni starptautisko vienošanos apdraud pasaules kārtību, kāda izveidota pēc Aukstā kara.

«Mani visvairāk uztrauc fakts, ka tiek apdraudēta noteikumos balstītā starptautiskā kārtība. Apdraudējumu pārsteidzošā kārtā rada nevis parastie «aizdomās turamie», bet šīs kārtības galvenā arhitekte – ASV,» norādīja Tusks.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu