Atteikts Eiropas finansējums apšaubāmajam Rīgas viedo stāvvietu projektam (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Eiropas Savienības (ES) atbildīgās institūcijas ir atteikušas finansējumu Rīgas viedo autostāvvietu projektam, par kura lietderību pirms gada sabiedrībā izskanēja šaubas.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks (S) šo informāciju izpauda, atbildot uz vienu no deputāta Viļņa Ķirša (V) replikām par to, ka Rīgas dome izsaimniekojot naudu nevajadzīgos projektos, tostarp opozīcijas politiķis pieminēja «nano-aplikācijas». Baraņņiks uz to atbildēja, ka var Ķirsi apsveikt, jo Eiropa finansējumu šim projektam esot atteikusi.

Lielu ažiotāžu šis projekts izraisīja pērnā gada septembrī, kad Rīgas domes opozīcija «cēla trauksmi» par to, ka pašvaldība iecerējusi īstenot 8,7 miljonus vērtu projektu, kura «pamatojums izklāstīts uz nieka divām lappusēm» bez jebkāda ekonomiskā pamatojuma. Lai šo jautājumu risinātu, tika sasauktas komiteju ārkārtas sēdes, kurās Rīgas domi pārstāvošās partijas tomēr vienojās SIA «Rīgas satiksmei» (RS) pieprasīt sagatavot un iesniegt detalizētu viedo autostāvvietu projekta ekonomisko pamatojumu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Ķirsis, arī šī «papildinātā projekta versija» neesot viesusi nekādu skaidrību un finanšu izlietojums joprojām nebija skaidrs.

Projekta izstrādātāji bija Rīgas pašvaldības aģentūra «Rīgas gaisma» un RS, kuri finansējumu cerēja saņemt no ES vides un klimata pasākumu programmas «LIFE». ES līdzekļus bija plānots piesaistīt 5,21 miljona eiro apmērā, valsts budžeta finansējumu 2,48 miljonu eiro apmērā, bet projekta partneru pašu līdzekļi sastādītu 989 454 eiro lielu summu. Projekta partneri bija Rīgas Tehniskā universitāte, Energoefektīva apgaismojuma asociācija, biedrība «Baltijas vides forums», SIA «Citintelly» un Tallinas Tehnoloģiju universitāte.

Projekta mērķis bija izstrādāt viedo autostāvvietu sistēmu un samazināt sastrēgumus un gaisa piesārņojumu galvaspilsētā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu