Rūpniecības produkcijas izlaide piecos mēnešos Latvijā pieaugusi par 2,5%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad pirmajos piecos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājusies par 2,5% salīdzinājumā ar 2017.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā kāpums bijis par 3,6%, elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 1,6%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis kritums par 1,5%.

2018.gada maijā, salīdzinot ar 2017.gada maiju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājies par 1,1%.

Tostarp ražošanas apmēru kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 16,4%, jo siltā un sausā laika ietekmē samazinājās elektroenerģijas ražošana hidroelektrostacijās un gāzes piegāde patērētājiem, savukārt produkcijas apmērs apstrādes rūpniecībā pieauga par 2,9%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē -par 7,1%.

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, lielākais apstrādes rūpniecības produkcijas apmēra pieaugums bija automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā - par 27%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 25,6%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 24,6%, kā arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 17,8%. Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, ražošanas apmēra kāpumu uzrādīja arī koksnes un koka izstrādājumu ražošana - par 3,6% un gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas - par 7,3%.

Savukārt produkcijas izlaide samazinājās pārtikas produktu ražošanā - par 3,4%, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 7,2%, dzērienu ražošanā - par 6,6%, tekstilizstrādājumu ražošanā - par 6,5% un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanā.

Šogad maijā, salīdzinot ar aprīli, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,2%, un to ietekmēja kritums elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 6,7%, bet pieaugums bija apstrādes rūpniecībā - par 1,9%, kā arī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 9,4%.

Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka šogad maijā, salīdzinot ar 2017.gada maiju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, faktiskajās cenās pieauga par 9,6%. Apgrozījums vietējā tirgū palielinājās par 11,1%, bet eksportā - par 8,8%, tostarp eirozonā - par 14,8%, savukārt ārpus eirozonas - par 4,1%.

Šogad maijā, salīdzinot ar aprīli, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, pieauga par 5,1%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 3,9% un eksportā - par 5,8%, tostarp eirozonā - par 11,4%, bet ārpus eirozonas - par 3,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu