Atsevišķi būvnieki brīvprātīgi iesniegs VID darba laika uzskaites datus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Matytsin/TASS/Scanpix

Atsevišķi būvnieki brīvprātīgi iesniegs Valsts ieņēmumu dienestā (VID) elektroniskās darba laika uzskaites sistēmā reģistrētos datus, paredz šodien finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS), Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas Daces Pelēkās un Latvijas būvniecības nozares uzņēmumus pārstāvošās Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājas Baibas Fromanes parakstītais sadarbības memorands.

Sadarbības memoranda mērķis ir sekmēt ilgtspējīgu būvniecības attīstību Latvijā un būvniecības uzņēmumu godīgu konkurenci, mazinot ēnu ekonomiku. Parakstot memorandu, būvniecības uzņēmumi piekrīt labprātīgi sniegt datus VID pirms valstī tiek izveidota vienotā elektroniskās darba laika uzskaites datu bāze un datu nodošana kļūst obligāta.

Memorandam pievienojušies 35 būvnieki ar aptuveni 80 objektiem, kuros patlaban norit būvdarbi.

Fromane skaidroja, ka būvnieki brīvprātīgi iesniegs VID darba laika uzskaites datus sākot no nākamā gada 1.janvāra, kurus VID analizēs un ievietos riska vadības sistēmā. Pēc viņa teiktā, datu iesniegšana mazinās birokrātisko slogu gan VID, gan būvniekiem. Pelēkā gan piebilda, ka VID arī turpmāk apmeklēs būvobjektu klātienē, lai salīdzinātu elektroniski iesniegtos datus ar reālo situāciju.

Finanšu ministre uzsvēra, ka saprašanās memorands ir viens no soļiem, lai mazinātu ēnu ekonomiku būvniecības nozarē, kas aplēsta 35% no iekšzemes kopprodukta. Pēc Reizniece-Ozolas domām, būvnieku brīvprātīga datu iesniegšana VID veicinās nozares caurredzamību un konkurenci.

Arī Fromane norādīja, ka būvnieki ir daudz paveikuši, lai mazinātu ēnu ekonomiku un nodrošinātu godīgu konkurenci, tomēr datu iesniegšana VID par darba uzskaiti būs tikai «maza skrūvīte», kas nodrošinās virzību uz mērķi.

«Minētie dati tiks izmantoti, lai izskaustu ļaunprātīgus nodokļu nemaksātājus, bet svarīgi šo iniciatīvu nepārsvērts par represīvu instrumentu,» piebilda būvnieku pārstāve.

Reizniece-Ozola arī informēja par Finanšu ministrijas (FM) pārraudzībā esošo kapitālsabiedrību pāreju uz Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas jeb FIDIC būvniecības standarta līgumu, kas būšot svarīgs instruments valsts un pašvaldību būvniecības iepirkumos. Šogad FM kapitālsabiedrības - «Valsts nekustamie īpašumi» un «Augstsprieguma tīkls» - katra veiks vienu iepirkumu šī standarta ietvaros.

«Minētais standarts ir svarīgs, jo nereti būvdarbu pasūtītājiem trūkst zināšanu un pieredzes, bet standarts paredzēs piesaistīt inženierkonsultantu, kurš palīdzēs tikt galā ar būvniecības procesu. Šis ir svarīgs aspekts, piemēram, ņemot vērā, cik bieži valsts pasūtījumos būvnieki pēc zināma laika paziņo par būvniecības izmaksu pieaugumu, prasot papildu finansējumu,» skaidroja finanšu ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu