Polijā ieradies pirmais tankkuģis ar sašķidrināto gāzi no ASV

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polijā ceturtdien ieradās tankkuģis ar pirmo sašķidrinātās dabasgāzes sūtījumu no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Ceremonijā, kurā Svinoujsces ostā tika sagaidīts amerikāņu tankkuģis «Clean Ocean», Polijas premjerministre Beāta Šidlo sacīja, ka šis ir vēsturisks brīdis, kad tiek uzlabota reģiona enerģētiskā drošība.

«Šodien Polija var teikt, ka tā ir droša un suverēna valsts arī tāpēc, ka mums ir tik lieliskas investīcijas» kā sašķidrinātās gāzes terminālis Svinoujscē, sacīja Šidlo.

«Tādas dienas kā šī ieiet vēsturē,» viņa piebilda un aicināja ASV sadarboties «vairāk un efektīvāk».

ASV Valsts departaments izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka amerikāņu dabasgāzes eksports «atbalsta amerikāņu darbavietas, pazemina energoresursu cenas mūsu partneriem ārzemēs un dod ieguldījumu Eiropas enerģētiskās drošības mērķu sasniegšanā, izmantojot piegādātāju, kas ir uzticams un strādā pēc tirgus principiem».

Lielāko daļu dabasgāzes Polija saņem no Krievijas koncerna «Gazprom», bet pēdējā laikā ir saņēmusi arī vairākas sašķidrinātās gāzes kravas no Kataras.

Ceturtdien bija pirmā reize, kad Austrumu un Centrālajā Eiropā tiek piegādāta dabasgāze no ASV. Kravas piegādātājs ir amerikāņu kompānija «Cheniere Energy», taču netiek atklāts ne kravas apmērs, ne darījuma summa. Gaidāms, ka jau šovasar Polija no ASV saņems vēl vienu sašķidrinātās gāzes sūtījumu.

2015.gada beigās Baltijas jūras ostā Svinoujscē sāka darboties Polijas pirmais sašķidrinātās gāzes terminālis, kas izmaksāja vairāk nekā 700 miljonus eiro.

2014.gadā tika nodots ekspluatācijā Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālis, kas dod iespēju piegādāt sašķidrināto gāzi Baltijas valstīm, kuru gāzes imports līdz tam bija pilnībā atkarīgs no «Gazprom»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu