Sakarā ar «Air Berlin» maksātnespēju patērētājiem iesaka rezervēt lidojumus citā aviokompānijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sakarā ar Vācijas aviokompānijas «Air Berlin» pieteikto maksātnespēju Latvijas Eiropas Patērētāju informēšanas centrs (ECC) iesaka patērētājiem rezervēt lidojumus citā aviokompānijā, aģentūru LETA informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC).

PTAC skaidro, ka ECC sagatavotajā materiālā patērētājiem norāda uz nepieciešamību gaidīt un sekot līdzi informācijai, ko Berlīnes-Šarlotenburgas apgabaltiesa nolems par «Air Berlin» maksātnespējas pieteikumu. Līdz tam «Air Berlin» turpinās darboties, un, lai nodrošinātu darbības nepārtrauktību, uzņēmums no Vācijas valdības ir saņēmis aizdevumu 150 miljonu eiro apmērā.

«Ja Air Berlin bankrotē un uzņēmumam jāpārtrauc darbība, patērētāji maksātnespējas procesā varētu iesniegt pieprasījumus tikai nopirkto biļešu cenas kompensācijai. Šajā scenārijā patērētāji varēs saņemt kompensācijas pēc proporcionalitātes principa, kas varētu nesegt visu patērētāja samaksāto naudu. Ņemot vērā parādu un kreditoru skaitu «Air Berlin» gadījumā, izdevumu atlīdzināšanas iespēja ir ārkārtīgi ierobežota,» paziņojumā skaidro ECC.

ECC iesaka rezervēt lidojumus citā aviokompānijā un atgādina, ka jau veiktu biļešu rezervāciju nav iespējams atcelt bez maksas, jo kopējie atcelšanas noteikumi joprojām ir spēkā. «Ja jums ir lēta biļete, izmaksas par atcelšanu vai rezervācijas pārlikšanu parasti ir diezgan augstas. Ja atceļat lidojumu, jums ir tiesības saņemt atpakaļ samaksātos nodokļus un nodevas. Parasti gan tie ir tikai neliela daļa no biļetes cenas,» brīdina informēšanas centrā.

Savukārt, ja iegādātā kompleksā tūrisma pakalpojumā ietilpst «Air Berlin» lidojumi, kompleksā tūrisma pakalpojuma sniedzējs ir atbildīgs par pakalpojuma nodrošināšanu. Ja lidojumi tiek atcelti, viņam ir jāorganizē alternatīva patērētāja transportēšanai, skaidro ECC.

Jau ziņots, ka grūtībās nonākusī Vācijas otrā lielākā aviokompānija «Air Berlin» uz nenoteiktu laiku atlikusi finanšu rezultātu publiskošanu par šā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, 18.augustā paziņoja lidsabiedrības preses pārstāvis dažas dienas pēc tam, kad uzņēmums tiesā bija iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, jo tās lielākais akcionārs - Abū Dabī bāzētā lidsabiedrība «Etihad Airways» - vairs nenodrošinās finansiālu atbalstu.

Savukārt «Air Berlin» vadītājs Tomass Vinkelmans pagājušajā nedēļā paziņoja, ka aviokompānija risina sarunas ar trīs potenciālajiem pircējiem, maksātnespējas pieteikumu iesniegušajai lidsabiedrībai cenšoties pārdot savus aktīvus.

«Air Berlin» iepriekšējos divos gados kopumā cietusi zaudējumus 1,2 miljardu eiro apmērā, un aviokompānijas dzīvotspēja balstījās uz «Etihad Airways» nodrošinātajiem finanšu līdzekļiem. «Etihad Airways» pieder 29% «Air Berlin» akciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu