«airBaltic» lidmašīnu piegādātājs Zviedrijā iekūlies korupcijas skandālā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Zviedrijas Korupcijas novēršanas birojs sācis izmeklēšanu par iespējamu korupciju pret Kanādas lidmašīnu un vilcienu ražošanas uzņēmuma «Bombardier» Zviedrijas struktūrvienības amatpersonu Jevgēņiju Pavlovu un piemērojis aizdomās turamā statusu vēl sešiem cilvēkiem, vēsta «The Globe and Mail».

Zviedrijas Korupcijas novēršanas birojs norāda, ka Krievijas pilsonis, 37 gadus vecais Pavlovs piedāvājis un solījis, kā arī devis kukuļus Azerbaidžānas valsts dzelzceļa infrastruktūras operatorkompānijas «Azerbaycan Demir Yollari» («Azerbaidžānas dzelzceļš», ADY) amatpersonai, lai palīdzētu 2013.gadā «Bombardier» vadītam konsorcijam uzvarēt konkursā par dzelzceļa signalizēšanas sistēmu uzstādīšanu valstī.

Pavlovs vadīja «Bombardier» Maskavas biroja biznesa attīstības nodaļu, kad tika parakstīts šis līgums.

Azerbaidžānas līguma vērtība bija 340 miljoni ASV dolāru, no kuriem 85% nodrošināja Pasaules Banka (PB), kas šobrīd veic tā auditu.

Ja tiks atklāts, ka «Bombardier» ieguvis uzvaru šajā konkursā ar korupcijas vai slepenu vienošanās palīdzību, tad uzņēmumam varētu tikt liegts piedalīties turpmākos projektos, kurus finansē PB.

Zviedrijas policija Pavlovu arestēja martā, ņemot vērā bažas, ka viņš varētu pamest valsti. Plašāka izmeklēšana attiecībā uz «Bombardier Transportation Sweden» darbinieku darbībām turpinās.

Kā ziņots, Latvijas nacionālā aviokompānija «airBaltic» kopumā no «Bombardier» pasūtījusi 20 lidmašīnas. Līdz šim saņemti septiņi lidaparāti, bet atlikušās lidmašīnas paredzēts piegādāt līdz 2019.gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu