SM: Sliežu ceļa Mažeiķi-Renģe atjaunošana ir ekonomiski izdevīgs projekts visām iesaistītajām pusēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Sliežu ceļa Mažeiķi-Renģe atjaunošana ir ekonomiski izdevīgs projekts visām iesaistītajām pusēm - gan naftas produktu pārstrādātājam, gan kravu pārvadātājiem un tuvākajām ostām, norādīja Satiksmes ministrija (SM) parlamentārais sekretārs Edgars Tavars (ZZS).

SM informēja, ka Tavars apmeklēja Rīgas brīvostas pārvaldi un ar Rīgas brīvostas pārvaldnieku Ansi Zeltiņu un uzņēmumu pārstāvjiem pārrunāja ostas attīstības aktuālos jautājumus, kā arī izskanējušās bažas par gaisa piesārņojuma faktoriem Vecmīlgrāvī septembra vidū.

Amatpersonas pārrunāja vides aizsardzības, kā arī ostas attīstības jautājumus, tostarp tika aktualizēti ģeopolitiskie jautājumi, kuri saistīti ar kravu kustības negatīvajām izmaiņām. Tās rada apstākļus augstvērtīgākas naftas produktu kravas uzņēmējiem aizstāt ar mazāk apstrādātām, līdz ar to - ar nepatīkamu smaku intensīvākām.

Pēc SM vēstītā, īpaša sarunas daļa tika veltīta vēl nesen Lietuvas premjerministra paziņojumā izskanējušajai atziņai, ka dzelzceļa Mažeiķi-Renģe sliežu atjaunošanas projekts ir veiksmīgi atlikts, panākot vienošanos ar Polijas uzņēmumu "PKN Orlen"" par tālāku sadarbību Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcā.

Tavars uzsvēra, ka attiecīgā sliežu ceļa atjaunošana ir ekonomiski izdevīgs projekts visām iesaistītajām pusēm, gan naftas produktu pārstrādātājam, gan kravu pārvadātājiem un tuvākajām ostām, tostarp Rīgas brīvostai, taču Lietuvas premjera paziņojums norāda uz politisku interesi kavēt Latvijas centienus atjaunot ekonomiski pamatotu un izdevīgu sadarbību tranzītam caur Latviju.

Vienlaikus viens no svarīgākajiem jautājumiem tikšanās laikā bija publiski izskanējusī informācija par iespējamo gaisa piesārņojumu septembra vidū, par ko bažas pauda Vecmīlgrāvja iedzīvotāji. Valsts vides dienestam (VVD), reaģējot uz paziņojumu par nepatīkamo smaku, kas iespējams ir saistīta ar gaisa piesārņojumu, neizdevās konstatēt piesārņojumu, kaut mērījumi tika veikti 20 vietās Rīgas brīvostas un piekļaujošajā teritorijā. Tikšanās laika ar Rīgas brīvostas teritorijā strādājošo uzņēmumu pārstāvjiem, parlamentārais sekretārs Tavars pauda satraukumu, ka vēl arvien nav noteikts tiešs un konkrēts gaisa piesārņojuma, konkrētajā gadījumā smaku, avots.

Sarunā ar Rīgas brīvostas pārvaldnieku Zeltiņu panākta vienošanās par Vecmīlgrāvja iedzīvotāju apziņošanu un izglītošanu saistībā ar dažādu veidu gaisa piesārņojumu ietekmi uz veselību un dabu, it īpaši gadījumā, ja tā ir tikai nepatīkama smaka, bez reāla apdraudējuma veselībai un apkārtējai dabai.

Pēc SM paustā, līdzšinējā pieredze rāda, ka smaku klātesamībai, pārkraujot dažādus naftas produktus, nav tiešas negatīvas ietekmes uz apkārtējo vidi vai veselību, taču šādas smakas rada neērtības apkārtējiem iedzīvotājiem.

Tavars sarunā atzīmēja, ka iedzīvotāju veselība un apkārtējās vides tīrība nevar būt mazāk svarīgāka par ekonomiskajām interesēm, tādēļ ne tikai uzņēmumiem, kuri darbojās Rīgas ostas teritorijā, ir jāspēj pārvaldīt tos riskus, kas saistīti ar vides, tai skaitā gaisa piesārņojumu, pat ja tā ir tikai «slikta smaka» - dabīga, naftas produktos esošā merkapetāna smaka.

Vienlaikus īpašu satraukumu radot VVD nespēja precīzai un korektai smaku avota identificēšanai. Tavara ieskatā VVD ir jāstiprina spēja strādāt efektīvi, lai ciešā sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi veiktu preventīvos pasākumus, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu