Dzelzceļa bibliotēka atzīmē 115 gadu jubileju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Dzelzceļš

VAS «Latvijas dzelzceļš» Personāla direkcijas Dokumentācijas centra pārziņā esošā bibliotēka šogad atzīmē 115 gadu jubileju. Tā ir ne tikai vecākā, bet arī Latvijas apjomīgākā dzelzceļa nozares informācijas krātuve, kuras bilancē ir gandrīz 30 tūkstoši grāmatu un periodisko izdevumu sējumu, kā arī vairāk nekā seši tūkstoši nozares normatīvi tehnisko dokumentu.

Papildus tam bibliotēkas vēsturiskajā krājumā uzskaitītas 30 grāmatas un brošūras. Vecākā unikālā krājuma grāmata izdota pirms 130 gadiem, un tā tikusi iekļauta bibliotēkā kopš dibināšanas pirmsākumiem.

Īpašu nozīmību Dzelzceļu virsvaldes tehniskā bibliotēka ieguva 1919. gadā, pēc Latvijas Valsts dzelzceļu dibināšanas, kad tajā steigšus atjaunotie grāmatu, it īpaši tehniskās literatūras, krājumi kļuva par neatsveramu informācijas avotu dzelzceļa saimniecības atdzimšanā un turpmākajā izaugsmē.

Bibliotēka arī šodien nav zaudējusi savu aktualitāti. 2011. gadā uzsākta normatīvi tehnisko dokumentu un vēsturisko periodisko izdevumu digitalizācija. Šie materiāli brīvi pieejami jebkuram LDz darbiniekam uzņēmuma iekštīklā. Savukārt pašas grāmatas rūpīgi tiek glabātas bibliotēkas vēsturiskajos plauktos, kuri izvietoti VAS «Latvijas dzelzceļš» ģenerāldirekcijas telpās Gogoļa ielā 3 – turpat, kur 1919. gadā, pēc postošā Pirmā pasaules kara perioda, aizsākās bibliotēkas atdzimšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu