Magonis kopš pērnā gada strādā Šlesera pārstāvētajā Krievijas dzelzceļa meitasuzņēmumā «Euro Rail Trans»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Kukuļošanā apsūdzētais bijušais VAS «Latvijas dzelzceļš» (LDz) vadītājs Uģis Magonis kopš pērnā gada aprīļa strādā Krievijas dzelzceļa uzņēmuma «RŽD loģistika» meitasuzņēmumā AS «Euro Rail Trans», kura valdes loceklis ir bijušais politiķis un satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, šodien Limbažu rajona tiesā notiekošajā tiesas prāvā pavēstīja Magoņa aizstāvis Varis Klotiņš.

Viņš norādīja, ka Magonis uzņēmumā strādā kā valdes padomnieks, un izmantoja šo faktu kā pamatojumu, lai lūgtu tiesu atcelt Magonim noteikto aizliegumu izbraukt no valsts, kas arī tika atcelts. Klotiņš norādīja, ka Magoņa darba pienākumos ietilpst doties komandējumos, kā arī Magoņa līdzšinējā uzvedība pirmstiesas procesā neliecina, ka pastāvētu risks, ka viņš varētu pamest valsti, lai izvairītos no tiesas vai jebkādā veidā traucētu krimināllietas izskatīšanu.

Klotiņš tiesai arī norādīja, ka ar prokuratūras atļauju Magonis pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir apmeklējis vairākas ārvalstis, tai skaitā Meksiku, Krieviju, Austriju, Itāliju un Brazīliju, taču vienmēr ir atgriezies laikus un atbilstoši prokuratūras instrukcijām.

2012.gadā izveidotā uzņēmuma «Euro Rail Trans» vairākuma jeb 51% akcionārs ir Krievijas dzelzceļa uzņēmuma meitasfirma «RŽD loģistika» jeb «Russian Railways Logistics», teikts uzņēmuma mājaslapā. Vēl 49% «Euro Rail Trans» daļu pieder SIA «Locomotive Traction Operator», kura 80% savukārt pieder AS «Latvijas transporta grupa». 2015.gadā žurnāls «Ir» vēstīja, ka AS «Latvijas transporta grupa» 60% daļas pieder ar Šlesera ģimeni saistītam uzņēmumam «Regma 101».

Pašreizējais «Euro Rail Trans» padomes priekšsēdētājs ir «RŽD loģistika» vadītājs Vjačelavs Valentiks, bet «Euro Rail Trans» valdes priekšsēdētājs ir «RŽD loģistika» korporatīvās pārvaldības direktors Romāns Andropovs.

Šlesers ir uzņēmuma «Euro Rail Trans» valdes loceklis kopš 2015.gada 11.marta, liecina «Firmas.lv» pieejamā informācija.

Uzņēmums nodarbojas ar importu un eksportu ar Ķīnu, Krieviju un Indiju. 2016.gadā uzņēmums strādājis ar 7 338 913 eiro lielu apgrozījumu un 791 962 eiro lielu peļņu. Salīdzinājumam 2015.gadā uzņēmumam bija 3 832 301 eiro liels apgrozījums un 438 968 eiro liela peļņa. Uzņēmuma padomē strādā arī Ivars Sormulis, kura brālis Ansis Sormulis kopā ar Aivaru Lembergu («Latvijai un Ventspilij») un Anriju Lembergu apsūdzēti tā dēvētajā Lemberga krimināllietā.

Magoņa aizstāvis Klotiņš tiesai arī norādīja uz vairākām nepilnībām, kas esot pieļautas, Augstākajai tiesai (AT) izsniedzot atļauju operatīvo pasākumu veikšanai pret Magoni. Klotiņš uzsvēra, ka starp vairākām AT izdotajām atļaujām ir novērojamas datumu un kārtas numuru nesakritības, tādēļ viņš aicināja tiesu atkārtoti iepazīties ar šiem lietas materiāliem un, ja tiek novērotas nepilnības, aicināt AT sniegt paskaidrojumus par šo nepilnību cēloņiem.

Jau vēstīts, ka šodienas tiesas sēdē tika atcelts Magonim noteiktais aizliegums izbraukt no valsts, kā arī atsevišķi izdalīta un nodota Igaunijas tiesai Igaunijas uzņēmuma «Skinest Rail» lietas daļa. Prokurore Evita Masule aģentūrai LETA norādīja, ka juridiskas personas ir jātiesā valstīs, kur tās ir reģistrētas, un nav pamata bažām, ka Igaunijas tiesā uzņēmumam varētu draudēt mazāka atbildība.

2015.gada vasarā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļošanas noziegumiem aizturēja toreizējo LDz valdes priekšsēdētāju Magoni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu