LDz prezidents: Loģistikas nozarē pieaug nepieciešamība pēc efektīvu informācijas tehnoloģiju pieejamības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Attīstoties loģistikas nozarei un klientiem pieprasot arvien elastīgākus un ātrākus multimodālos kravu aprites risinājumus, pieaug arī nepieciešamība pēc efektīvu informācijas tehnoloģiju pieejamības, konferencē «Globālā transporta drošība un drošums simtgadei» uzsvēra VAS «Latvijas dzelzceļš» (LDz) prezidents Edvīns Bērziņš.

Tas nozīmē, ka jādomā arī par drošības risinājumiem šo sistēmu darbībā, vienlaikus rodot veidu, kā sabalansēt biznesa intereses un investīcijas drošības jomā.

LDz prezidents arī uzsvēra, ka sadarbībā ar klientiem jau tiek izmantota gan LDz meitasuzņēmuma «LDz Cargo» Kravu pārvaldības sistēma un risinājumi e-pavadzīmju un elektroniskas kravu pārvadājumu formēšanas izmantošanā, gan arī sadarbībā ar citu valstu partneriem tiek izmantotas informācijas tehnoloģiju sistēmas, kas ļauj ātri, efektīvi un sekmīgi nodrošināt kravu pārvadājumus.

Bērziņš norādīja, ka sistēmas nepieciešamas arī tādēļ, lai nodrošinātu operatīvu kravu apstrādes procesu pat tad, ja pārvadājumu maršruts šķērso vairākas valstis ar atšķirīgu likumdošanu, muitas procedūrām un citiem procesiem.

«LDz patlaban aktīvi strādā gan pie esošo sistēmu pilnveides, gan jaunu digitālo risinājumu izveides. Mūsu mērķis ir attīstīt «viedo dzelzceļu», jo tehnoloģiju pielietojuma iespējas ir plašas - ne tikai loģistikas piegādes ķēžu organizēšanā, bet arī dzelzceļa drošības risinājumu attīstībā un ikdienas infrastruktūras uzturēšanas darbu nodrošināšanā,» teica Bērziņš.

Tiesa, būtiska ir visu minēto sistēmu uzticamība un drošība, jo īpaši - ņemot vērā, ka strauji attīstās gan «blokķēžu» tehnoloģijas, gan mākslīgais intelekts, kuriem ir gan būtiskas priekšrocības, gan arī potenciāli riski. Tādēļ vienlaikus ar ērtu un efektīvi lietojamu risinājumu izstrādi jāinvestē arī to drošībā, sabalansējot to ar biznesa vajadzībām un interesēm, atzina Bērziņš.

LDz ir publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs un LDz koncerna valdošais uzņēmums.

Starptautisko konferenci «Globālā transporta drošība un drošums simtgadei» organizēja SM. Pasākumā piedalījās apmēram 160 dalībnieki no 59 valstīm.

SM pārstāvji norādīja, ka šogad Latvija pirmo reizi ir ITF prezidējošā valsts, tāpēc konferences laikā Latvija prezentēs transporta nozares prioritātes un aktualitātes, informēs pārējās dalībvalstis par Latvijas prezidentūras darbības virzieniem un aicinās citas valstis dalīties ar savu pieredzi.

Kā uzsvēra SM, konference būs kā pamats starptautiska līmeņa diskusijai šī gada maijā paredzētajā ministru Samitā, kurā galvenā tēma būs Transporta drošība un drošums. Samits notiks Vācijas pilsētā Leipcigā no 23.-25.maijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu